Külföld

Keményen reagáltak az ukránok Ferenc pápa fehér zászlós kijelentésére

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 12:27

Visszautasította Ukrajna vatikánvárosi nagykövetsége vasárnap Ferenc pápa Kijevnek szánt javaslatát a béketárgyalásokról. Szerintük a második világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt szombaton, Ferenc pápa március 20-án adásba kerülő interjújából kerültek részletek a Reuters hírügynökséghez. Ebben a katolikus egyházfő lényegében az ukránok felelősségét firtatta a béketárgyalások ügyében, miközben annak kevés figyelmet szentelt, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, ők követtek el háborús bűnöket és hajtottak végre népirtást.

Ferenc pápát az interjúban arról kérdezték, hogy mi az álláspontja arról a vitáról, amelyben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amelyeket nem tudott visszafoglalni, a másik oldal viszont állítja, ez az erősebb fél lépéseit legitimálná. A pápa a „fehér zászló” kifejezést használta válaszában.

Bizonyos értelmezés szerint ez (utóbbi) igaz. Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal

– jelentette ki Ferenc pápa, hozzátéve, hogy a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni. Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kapcsán a pápa a „fehér zászló”, ami a megadás jele, illetve a „vereséget szenved” kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét.

Erre reagált most Ukrajna vatikáni nagykövetsége.

A következetesség nagyon fontos. Amikor harmadik világháborúról beszélünk, amely éppen most zajlik, tanulnunk kell a második világháborúból

– írták a magyar állami hírügynökség beszámolója szerint. 

A nagykövetés úgy véli, a második világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel.

A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta.

Nyitókép: Guglielmo Mangiapane / Reuters

#Külföld#ferenc pápa#ukrajna#orosz-ukrán háború#fehér zászló#megadás#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk