Külföld

Ferenc pápa: Ukrajnának bátornak kell lennie a béketárgyaláshoz

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 19:45

Ferenc pápa szerint Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene az Oroszország által indított háború lezárásáról.

Ferenc pápa egy interjúban kijelentette: Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljeskörű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról.

A katolikus egyházfővel az RSI svájci televízió által készített interjút még februárban vették fel. A március 20-án adásba kerülő ibeszélgetés átirata és egy részleges videófelvétel szombaton került a Reuters hírügynökség birtokába, számolt be róla az MTI. Ferenc pápát az interjúban arról kérdezték, hogy mi az álláspontja arról a vitáról, amelyben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amelyeket nem tudott visszafoglalni, a másik oldal viszont állítja, ez az erősebb fél lépéseit legitimálná. A pápa a „fehér zászló” kifejezést használta válaszában.

Bizonyos értelmezés szerint ez (utóbbi) igaz. Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal

– jelentette ki Ferenc pápa, hozzátéve, hogy a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

A pápa értelmezésében a „tárgyalni” szó bátorságot fejez ki: „Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni tárgyalni. (…) „Van, aki esetleg szégyent érez, de hányan halnak meg, mire véget ér a háború? Időben kell tárgyalni, találni kell olyan országot, amely közvetítő lehet” – szögezte le az egyházfő, Törökországot megemlítve a közvetítésre ajánlkozó államok közül. Az interjú egy másik részében az Izrael és a Hamász közötti háborúról szólva az egyházfő kijelentette: 

A tárgyalás soha nem jelenti azt, hogy megadja magát az ember.

 

Két évvel ezelőtt Oroszország még villámháborúra készült Ukrajnában, Moszkva azonban a vártnál jóval erősebb ellenállásba ütközött. Zelenszkij ukrán elnök szerint országának nagy hatótávolságú fegyverekre lenne szüksége, mert az erőviszonyok nem kiegyenlítettek, és egy új ellentámadás lehetőségéről is beszélt. Az évfordulón uniós vezetők, köztük az Európai Bizottság elnöke is Kijevbe utazott, hogy kifejezzék támogatásukat Ukrajnának.

Nyitókép: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a Vatikán VI. Pál pápa termébe 2024. február 14-én, hamvazószerdán. Fotó: MTI / AP / Alessandra Tarantino

 

#Külföld#ferenc pápa#katolikus egyházfő#ukrajna#béketárgyalás#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk