Külföld

Trópusi betegséget terjesztő szúnyogok jelentek meg északi szomszédjainknál

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 21:01

Szlovákiában már két, trópusi szúnyogok által terjesztett vírus is megtalálható, azonban egyelőre nincs ok a pánikra.

A klímaváltozás hatására olyan rovarok jelennek meg a szomszédos Szlovákiában, amelyek korábban még elvétve sem fordultak elő. Az ázsiai tigrisszúnyog olyan betegségeket terjeszt, mint például a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz és a chikungunya, valamint a Zika-vírust is hordozhatja – számolt be róla az Új Szó.

A szlovákiai magyar lap szerint Veronika Čabanová, a Szlovák Tudományos Akadémia kutatója azt közölte: Szlovákiában már két, trópusi szúnyogok által terjesztett vírus is megtalálható. Az egyik a nyugat-nílusi lázat, a másik az Usutu nevű betegséget okozza. Megjegyezte, csak minden századik szúnyog fertőzött.

A szakember azt tanácsolja, hogy szúnyogcsípés után mindenképpen figyeljük a testi tüneteinket. Ugyan a fertőzések többsége jellemzően tünetmentes, nagyobb víruskoncentráció esetén jelentkezhetnek influenzaszerű panaszok, például fejfájás, ízületi fájdalom vagy láz. Súlyosabb esetekben azonban

akár agyvelő- és agyhártyagyulladás is előfordulhat.

Peter Sabaka infektológus szerint azonban nem kell pánikba esni, Szlovákiában ugyanis még egyszer sem regisztráltak olyan beteget, aki ott kapott volna el valamilyen egzotikus betegséget, mindig behozott esetről volt szó. A szakember azt ajánlja, aki trópusi égövben található országba utazik, az mindenképpen oltassa be magát.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#trópusi#betegség#szúnyog#szlovákia

Címlapról ajánljuk