Külföld

Pentagon: Nem rejtegetünk földönkívüli űrhajókat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 8. 17:40

Minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendeltek el tavaly az Egyesült Államok védelmi minisztériumában, miután egy volt titkosszolgálati felderítő tiszt bombasztikus kijelentéseket tett a kongresszus előtt.

Mint arról korábban az rtl.hu is részletesen beszámolt, David Charles Grusch, volt titkosszolgálati felderítő tiszt tavaly nyáron az Egyesült Államok kongresszusának tett nyilatkozatában azt állította, hogy az Egyesült Államok azonosítatlan repülő eszközökkel foglalkozó kormányzati programja nem földi eredetű repülő eszközöket tárol egy szigorúan titkos létesítményben. Az egykori amerikai hírszerző még az amerikai elnökök elől is titkolt összeesküvésekről, földönkívüli-holttestekről, embereket ölő ellenséges idegenekről, focipálya nagyságú földönkívüli űrhajóról, valamint egy Olaszországban lezuhant ufóról is beszámolt.

A nagy feltűnést keltett állításokkal összefüggésben a Pentagon pénteken nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának minden részlegére kiterjedő vizsgálatot lefolytató iroda (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO) jelentését, illetve annak első részét.

A Pentagon közleménye szerint az AARO 2023-ban felülvizsgált minden kormányzati nyomozati cselekményt 1945 óta, elemezte az ezekkel kapcsolatos titkosított és titkosítás alól már feloldott dokumentumokat, bevonva a vizsgálatba az érintett hírszerzési hivatalokat, kormányzati részlegeket, partner ügynökségeket. A vizsgálatok kiterjedtek a jelenlegi és egykori kormányzati alkalmazottak által tett nyilatkozatokra, amelyek szerint az Egyesült Államok kormánya földönkívüli technológiát és földönkívüli létformákat rejteget.

Az AARO jelentése szerint a vizsgálat és az interjúk felvétele valamint a bizonyítékok begyűjtése a legszigorúbb analitikus és tudományos elvek szem előtt tartásával zajlott, nem zárva ki semmilyen lehetőséget és körülményt.

A vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy nincs semmiféle igazolható bizonyíték, ami alátámasztaná az utóbbi időben elhangzott bombasztikus kijelentéseket. 

Sem kormányzati ügynökségek, sem kutatóintézetek, sem magáncégek nem tárolnak és tanulmányoznak földön kívüli technológiát, ezekből visszavezetett mérnöki megoldásokon nem dolgoznak, ilyen programok nem léteznek. 

A témában korábban nyilatkozó, állítólagos idegenekről, rejtegetett űrhajókról beszélő illetékesek rosszul értelmeztek bizonyos egykori és jelenlegi nemzetbiztonsági programokat, amelyeknek nincs közük földönkívüli technológiák vizsgálatához.

A vizsgálat szerint a rendelkezésre álló fotók és filmfelvételek egyikéről sem lehet kétséget kizáró módon megállapítani, hogy földönkívüli technológiáról készültek, egyetlen biztottság sem jutott mostanáig ilyen konklúzióra. Az AARO úgy fogalmazott, hogy minden titkos és nyílt vizsgálat arra jutott, hogy az UFO-felvételek hétköznapi, földi eredetű tárgyakról vagy az esetek többségében félreértelmezhető jelenségekről készültek.

Az RTL+- on elérhető, Ufók: a legtitkosabb földönkívüli akták című sorozatban a Pentagon volt UFO nyomozója és Chris Mellon egykori hírszerző tiszt megmagyarázhatatlan esetek nyomába erednek: 


Nyitókép: Mark Peterson/Corbis via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#pentagon#Ufo#uap#földönkívüli

Címlapról ajánljuk