Külföld

Amerikai hírszerző: Embereket is öltek már földönkívüliek a Földön

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. június 15. 15:13

Szenzációs információkat hozott nyilvánosságra eltitkolt ufótörténetekről David Grusch egykori amerikai hírszerző. Még az amerikai elnökök elől is titkolt összeesküvésekről, földönkívüli-holttestekről, embereket ölő ellenséges idegenekről, focipálya nagyságú földönkívüli űrhajóról, valamint egy Olaszországban lezuhant ufóról számolt be, amit az Egyesült Államok a Vatikán segítségével szerzett meg. Egy gond van: egyik állításra sincs bizonyíték.

Bombasztikus kijelentéseket tett egy június elején megjelent cikkben David Grusch volt amerikai titkosszolgálati felderítő tiszt. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok birtokában vannak nem földi eredetű repülő eszközök is, ezek között vannak teljesen ép, sértetlen állapotúak, és vannak roncsok is.

Grusch azóta még tovább ment, és még szenzációsabb kijelentéseket tett a NewsNation amerikai hírtelevíziónak adott hosszú interjújában. A következők hangzottak el:

  • Az első földön kívüli űrhajót a Vatikán segítségével szerezte meg az Egyesült Államok. A „részben egyben maradt járműre” 1933-ban tettek szert az olaszok, és egy légi bázisra szállították, de a pápa ezt a második világháború végén elárulta Washingtonnak. Azaz, közölte Grush, a katolikus egyház tud a földönkívüliek létezéséről.
  • Az Egyesült Államoknak több földön kívüli űrhajója is van. Van, ami lezuhant, és van, ami leszállt.
  • Legalább egy űrhajó egy repülőgépgyártó céghez került.
  • Nemcsak űrhajók, hanem földönkívüli lények maradványai is vannak az amerikaiak birtokában, hiszen „természetesen” halott pilóták is szoktak lenni a lezuhant roncsokban.
  • Az űrhajókat azért nem lehet olyan könnyen érzékelni, mert más dimenziókból érkeznek.
  • Az űrhajókat vizsgáló emberek közül „sokan megsérültek csak attól, hogy megnézték azokat”.
  • Az űrhajók között van olyan, ami akkora, mint egy focipálya.
  • A Földre látogató földönkívüliek (több típus is van) nem mindig barátságosak, volt, hogy megsebesítettek és megöltek embereket.

Csak a szava a bizonyíték

Grusch csak egy dolgot nem hozott nyilvánosságra. Bizonyítékot az állításaira.

Arra a kérdésre, hogy miért kellene hinni neki, csak azt tudta mondani, hogy azért, mert az amerikai hírszerzésnek dolgozott. Grusch 2023. április 7-én lépett ki kormányzattól. Előtte a katonatisztként Afganisztánt is megjárt 36 éves férfi 2019-től 2021-ig a Nemzeti Felderítő Iroda (National Reconnaissance Office – NRO) felderítő tisztjeként a védelmi minisztérium Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoportjában (Unidentified Aerial Phenomena Task Force – UAPTF) dolgozott. 2021 végétől 2022 júliusáig a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökségnél (National Geospatial-Intelligence Agency – NGA) szintén azonosítatlan légi jelenségekkel (Unidentified Aerial Phenomena – UAP) foglalkozott vezető elemzőként, segítve a UAPTF munkáját.

Amiket elmondott, mind másodkézből származó információk. Ő maga nem látott egyetlen földön kívüli űrhajót sem, ahogy földönkívülieket sem. Amit elmondott, másoktól hallotta, de azt nem közölte, hogy pontosan kiktől, csak annyit, hogy olyanoktól, akiket megbízhatónak tart.

Emellett nem hozott nyilvánosságra egyetlen fényképet és iratot sem annak ellenére, hogy elmondása szerint hozzáfért azokhoz. A NewsNationnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „láttam pár érdekes fényképet”, és „olvastam pár nagyon érdekes jelentést”, de azokat nem tudja nyilvánosságra hozni, mert titkosították őket.

Annak ellenére nem hozott nyilvánosságra semmilyen bizonyítékot, hogy állítása szerint az emberiség érdekében cselekedve kezdett el beszélni „A Programról”, mert felháborítja, hogy a földön kívüli technológiát nem teszik elérhetővé civil és tudományos felhasználásra.

Kétséges

Nem mutatott semmi olyan bizonyítékot, aminek alapján elvárhatná, hogy elhiggyünk egy ilyen elképesztő állítást 

mondta a Guardiannek Garret M. Graff amerikai történész-újságíró, aki új könyvében az amerikai kormányzat ufóprogramjairól ír. A Vanity Fairnek pedig úgy fogalmazott:

Ami nekem a leginkább hiányzik, hogy még mindig nincs egy bennfentes sem, aki azt mondaná, hogy látta ezt a tárgyat. Hogy »megérintettem ezt a tárgyat«, vagy »megtaláltam ezt a tárgyat ezen a napon«.

Graff szerint az ufótörténetekből mindig csak az egyértelmű bizonyítékok hiányoznak, és minél többet foglalkozik valaki a témával, annál feltűnőbbé válik, hogy csak innen-onnan hallott történeteket ismételgetnek.

Az ufószkeptikusok legismertebb alakja, Mick West – aki a korábban nyilvánosságra hozott pentagonos ufóvideók mindegyikére tudott meggyőző, „földhözragadt” magyarázatot adni – hasonló kételyeket fogalmaz meg a Grusch-interjúra válaszul készített YouTube-videójában és a Guardiannek nyilatkozva is.

West szerint annyi történhetett, hogy orosz és kínai eszközök – például egy lezuhant vadászgép vagy egy tengeralattjáró – alkatrészeit vizsgáló emberek közül páran, akik nem tudták, hogy az elemzésre kapott különleges fémdarab honnan származik, lezuhant ufókról kezdtek el beszélni, és az terjedni kezdett. Ez jutott el végül Gruschhoz is.

West a NewsNationnek és a Guardiannek is elmondta, nem gondolja, hogy Grusch hazudik. Szerinte a férfi hisz abban, amit mond, de ez nem jelenti azt, hogy igaza is van, és bizonyítékok nélkül hinni kellene neki.


Grusch – megismételve az ufóhívők régóta hangoztatott állítását a kormányzati titkolózásról és eltussolásról – a NewsNationnek adott interjújában azt mondta, hogy az amerikai kormányzat kifinomult dezinformációs kampányt folytat az ufóészlelések eltussolására, és még az amerikai elnököket sem avatták be, pedig ők minden kormányzati titokhoz hozzáférnek.

Sőt: kérdésekre válaszolva erős utalást tett arra, hogy az amerikai kormány embereket is ölt, hogy ne derüljenek ki ufós titkaik.

A fényképek és iratok hiánya azonban a szkeptikusok szerint azt bizonyítja, hogy az évtizedek óta hangoztatott állításoknak valóban nincsen semmilyen alapjuk. Érvelésük szerint nehezen lehet elképzelni, hogy nem volt soha egyetlen ember sem, aki az emberiség történelmének legnagyobb felfedezését nem akarta, vagy retorziótól tartva nem merte volna fotókkal és dokumentumokkal alátámasztva nyilvánosságra hozni.

Graff a Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt ötven évben már sokszor állították, hogy az amerikai kormány évtizedeken át képes volt megtartani „az emberiség történetének legnagyobb titkát”, anélkül, hogy bármilyen irat is kiszivárgott volna. Hozzátette: látva, hogy a kormányzat milyen más fontos titkokat sem tudott titokban tartani, erős a kétely, hogy „a kormány képes lenne erre”.

Ufóláz

A világon öt évvel ezelőtt sepert végig az ufómánia, miután olyan mértékadó lapok, mint a New York Times, a Politico és a Washington Post egyszerre számoltak be arról, hogy a Pentagon titkos ufófigyelő programot működtet, majd a Times videókat is közzétett „földön kívülinek látszó” azonosítatlan repülő tárgyakról.


Az ufószkeptikusok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a videók pont olyanok, minden korábbi ufófelvétel: csak homályos pacákat és életlen foltokat lehet látni rajtuk, és nem bizonyítják a földönkívüliek jelenlétét. Emellett azt állították, hogy a neves lapokat gyakorlatilag átverték olyan emberek, akik vagy hisznek a földönkívüliek létezésében, vagy anyagi érdekük fűződött a kétezres évek elején eltűnő ufómánia újraélesztéséhez.

A három újság a jelek szerint ma már nagyobb kétkedéssel nyúl a témához. A Vanity Fair cikkéből kiderül, hogy Grusch történetét mindhárom lapnak felajánlották a szerzők, de végül egyikük sem akarta megjelentetni, mert bár érdekesnek találták, kulcsfontosságú részleteket nem tudtak leellenőrizni. 

Végül az ufóhívő Leslie Kean és Ralph Blumenthal cikkét a Debrief című, haditechnikával, biztonságpolitikával, nemzetvédelmi témákkal foglalkozó tényfeltáró és oknyomozó lap hozta nyilvánosságra. De kételkedésre ad okot, hogy az ufótörténeteket talán túlságosan is kedvelő lap úgy tette közzé a szerzőpáros cikkét, hogy egyáltalán nem ellenőrizték le az abban szereplő állításokat. 

És hogy hogyan keletkeztek a világhírű gabonakörök – még Magyarországon is? Ezt a világméretű blöfföt, amely két vidám brit fickó nevéhez fűződik, korábbi cikkünkben részletesen ismertettük.

Nyitókép: Egy állítólagos ufóról készült fénykép 1965 augusztusában, Kaliforniában. Fotó: AP Photo/Rex Heflin

 

#Külföld#ufó#földönkívüliek#egyesült államok#david grusch#űrhajó#hírszerzés#ma

Címlapról ajánljuk