Külföld

Ferenc pápa nem tudott beszállni a pápamobilba

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 18:32

Végül visszaült a kerekesszékbe, és kitolták a Szent Péter térről.

Idén első alkalommal tartották a Szent Péter téren Ferenc pápa heti általános audienciáját. Az egyházfő ezen egy segédjét kérte meg arra, hogy olvassa fel beszédét, majd nem tudott visszaszállni a pápamobilba – tudósított az AP hírügynökség, amely szerint az elhúzódó légző- és mozgásszervi problémái megviselik a 87 éves egyházfőt.

Ferenc pápa múlt héten kórházba ment, ahol vizsgálatokat végeztek rajta, ennek eredményeit nem hozták nyilvánosságra. A tél folyamán többször is szenvedett megfázástól, hörghuruttól és influenzától. Bár CT-vizsgálattal kizárták a tüdőgyulladást, le kellett mondania Öböl-menti útját heveny, fertőző hörghurut miatt.

Ráadásul 2022-től kerekesszékbe kényszerült, de bottal, járókerettel vagy segítséggel állva is tudott közlekedni. Szerdán azonban nem tudott beszállni pápamobiljába annak ellenére sem, hogy kapaszkodóval ellátott lépcsőt tettek a járműhöz. Visszaszállt kerekesszékébe, majd kitolták a térről, közben üdvözölte az összegyűlt embereket.

Ferenc pápa tüdejének egy részét még fiatal korában eltávolították egy fertőzés miatt, gyakran akkor is suttogva beszélt, amikor nem volt beteg. 2021-ben vastagbelének egy részét távolították el, tavaly pedig hasi sérvműtéten esett át.

Nyitókép: REUTERS/Remo Casilli

#Külföld#ferenc pápa#vatikán#pápamobil#betegség

Címlapról ajánljuk