Külföld

Navalnij nyitott koporsójára virághalmokat tettek

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 17:35

A családtagok búcsúztatják az elhunyt ellenzéki politikust.

Február 16-án egy sarkvidéki büntetőtelepen hunyt el Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Navalnij 2021 januárja óta volt börtönben, először 11 és fél év elzárásra ítélték feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt.

Augusztusban pedig újabb 19 évig tartó börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában.

Navalnijt tavaly év végén egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási intézetbe költöztették, ez Oroszország egyik legszigorúbb börtöne. Itt hunyt el egy séta után fellépő rosszullét során a börtön közlése szerint. 

Alekszej Navalnij temetésén több százan jelentek meg, pedig a tömeg a letartóztatást kockáztatta. A gyászszertartást a Moszkva Marino kerületében lévő templomban tartották. Az X-re most felkerült egy kép, amely a politikus ravatalozóján készült. A felvételen látható, ahogy a családtagjai síratják Navalnijt. A fotó itt nézhető meg.

Alekszej Navalnij a börtönből is felszólalt Vlagymir Putyin ukrajnai háborúja ellen. Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert az orosz elnök kritikusaként, 2020-ban orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet.

Az orosz ellenzéki politikus sorsával a Fókusz is behatóan foglalkozott:

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#politikus#oroszország#ellenzék

Címlapról ajánljuk