Külföld

Putyin: a NATO arra készül, hogy orosz területekre támadjon

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 11:21

Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédében kijelentette: a NATO orosz területek megtámadására készül, egy ilyen támadás pedig nukleáris választ is kiválthat.  

A NATO arra készül, hogy orosz területekre támadjon, egy Oroszország elleni nyugati támadás nukleáris választ is kiválthat – jelentette ki Vlagyimir Putyin a csütörtökön tartott évértékelő beszédében a hvg.hu tudósítása szerint. Az orosz elnök ezt a svéd és a finn NATO-csatlakozással indokolta, majd hozzátette: Nyugat-Oroszország védelméről alaposan gondoskodni kell.

Putyin úgy látja, országában elsöprő többség támogatja az általa továbbra is különleges katonai műveletnek tartott ukrajnai háborút. Úgy látja, az Egyesült Államok elszánta magát Oroszország megosztására, majd fejtegetésekbe bocsátkozott a NATO bővítésről. Ezt követően hangzott el az idézett nukleáris fenyegetés, amihez hozzáfűzte:

megvannak a fegyvereik ahhoz, hogy a nyugati országokat a saját területeiken győzzék le.

Az orosz államfő szerint a Nyugat felsőbbrendűnek tartja magát, miközben a ruszofóbia elvakítja és megfosztja az embereket a racionális gondolkodástól. Márpedig Oroszország nélkül nincs tartós béke a világban – szögezte le. Putyin szerint a Nyugat, és különösen az 

USA egy hidegháborús fegyverkezési versenybe akarja belerángatni Oroszországot.

Putyin beszédében elismerte, hogy Oroszországban kevesebb gyermek születik, de ezt a globális trendeknek tudja be. Megígérte, hogy növelni fogja a születéskor várható átlagos élettartamot is. Az orosz elnök elbüszkélkedett az orosz gazdaság eredményeivel büszkélkedett el, majd ígértet tett arra is, hogy Oroszország a közeljövőben a világ negyedik legnagyobb gazdasági hatalma lesz. 

Két napon belül kamiont vezetett, vadászbombázóval repült és még egy digitális sport-fesztivált is megnyitott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a jelek szerint magabiztosan készül márciusi újraválasztására. Optimizmusát indokolhatja, hogy Navalnij halála után nem lesz valódi ellenfele, az ukrajnai hadi helyzet pedig a nyugati segélyek elapadása miatt egyre kedvezőbben alakul Oroszország számára. Az RTL Híradó riportja:


Nyitókép: Sputnik / Gavriil Grigorov / Kremlin via Reuters

#Külföld#vlagyimir putyin#nato#oroszország#évértékelő beszéd#nukleáris fenyegetés

Címlapról ajánljuk