Külföld

Az okoskulcsok kényelmesek, de megkönnyítik az autótolvajok dolgát

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 13:53

Az autógyártókat már legalább egy évtizede figyelmeztették, hogy az okos autókulcsok biztonsági kockázatot jelentenek.

Az autógyártókat már legalább egy évtizede figyelmeztették, hogy az okos autókulcsok biztonsági kockázatot jelentenek, és jelentősen megkönnyítik az autótolvajok dolgát, de az autóipar ezeket a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyta – írta a Guardian vasárnapi kiadása, az Observer. A brit lap nyomozása szerint a Hyundai, a Toyota, a Kia és a Lexus autói is könnyen feltörhetővé váltak a kulcsmentes ajtónyitás és motorindítás lehetősége miatt.

Különösen az a lehetőséget használják ki az autótolvajok, hogy sok típusnál már egy távirányítógombot sem kell megnyomniuk a sofőröknek, elég, ha közel mennek az autóhoz, ami érzékeli a kulcsot, és magától kinyílik.

A lap cikke szerint a Kalifornia Egyetem és a Washington Egyetem már 2011-ben a modern autók biztonsági sérülékenységére figyelmeztetett, közölve, hogy a tolvajok egy támadással kinyithatják az ajtókat és beindíthatják a motort.

A lap egy videót is közzétett egy ilyen lopásról, ahol a tolvaj mindössze húsz másodperc alatt lopott el egy elektromos Hyundai Ioniq 5-öt. Az autó tulajdonosa az Observernek elmondta, nem értette, az eset hogyan történhetett, közölve, hogy „őszintén azt hittem, hogy az autóban lévő technológia mellett senki sem tudja ellopni”.

Az Observernek biztonsági szakértők elmondták, hogy az interneten könnyedén beszerezhetőek olyan elektornikai eszközök, amik elfogják, és lemásolják az okoskulcsok jeleit. A szakértők ennek tudják be, hogy az Egyesült Királyságban tíz év alatt több mint ötven százalékkal nőtt az autólopások száma. Egy autólopásokkal foglalkozó rendőr a lapnak elmondta, hogy az okoskulcsoknak köszönhetően bárki el tud lopni egy autót mindössze húsz másodperc alatt.

Ken Tindell járműtechnológiai szakértő a lapnak elmondta, hogy több mint tíz éve jelezte az autóiparnak, hogy a tolvajok könnyedén hozzá tudnak kapcsolódni az autók elektronikai rendszeréhez, hogy kinyissák az ajtókat és beindítsák a motort, de a cégek úgy voltak vele, hogy a bűnözők nem olyan okosak és képzettek, hogy ezt kihasználják. „Arra nem gondoltak, hogy valaki csinál majd egy dobozt, ami elvégzi helyettük a munkát” – tette hozzá Tindell. 

A lapnak nyilatkozó autógyártók azt mondták, hogy „fegyverkezései versenyben” vannak a bűnözőkkel, és folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, hogy megakadályozzák a szoftveres lopásokat.

Ez a probléma az egész világon jelen van. A New York Times arról számolt be, hogy a kanadai Torontóban már járványszerűvé vált az autólopások száma, és egyes autósok már olyan Faraday-kalitkába zárják a kulcsaikat, amik nem engedik át az elektromos jeleket, és cölöpöket raknak autóik köré, hogy megnehezítsék a tolvajok dolgát.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Külföld#autó#tolvaj#lopás#okoskulcs#kulcs

Címlapról ajánljuk