Külföld

Kimondták, hogy a lefagyasztott embriók is gyermekek – bezárhatnak a meddőségi klinikák Alabamában

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 15:27

A fagyasztásban lévő embriókat jogi szempontból gyermeknek kell tekinteni, akiket a magzatokkal azonos jogok illetnek meg – mondta ki nemrég az Alabamai Legfelsőbb Bíróság. A döntés értelmében bárki felelősségre vonható, ha gondatlanságból megsemmisít egy embriót, ettől rettegve az állam legnagyobb kórháza már le is állította a lombikprogramokat. A konzervatívok üdvözölték a döntést, a szakmabeliek másképp látják.

Az Alabamai Legfelsőbb Bíróság februári ítéletében kimondta: a fagyasztásban lévő embriókat jogi szempontból gyermeknek kell tekinteni, akiket a magzatokkal azonos jogok illetnek meg. 

A döntés értelmében felelősségre vonható, aki véletlenül megsemmisít egy embriót, a legnagyobb alabamai kórház már le is állította a testen kívüli megtermékenyítéseket. Összeszedtük, mit érdemes tudni az ítéletről, illetve azt, hogy milyen következményekkel járhat az in vitro fertilizáció korlátozása az Egyesült Államokban.

Mit nevezünk in vitro megtermékenyítésnek?

A mesterséges termékenyítési, más néven asszisztált reprodukciós technikák (ART) alkalmazása során közösülés nélkül, külső segítséggel valósul meg a terhesség. Ennek két alapvető formája létezik: a mesterséges ondóbevitel és a testen kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, röviden IVF).

A lombikbébi-eljárás az utóbbi kategóriába tartozik, ennek során a hímivarsejt és a női petesejt a méhen kívül, egy „lombikban” találkozik, itt történik a megtermékenyülés. Az ilyen jellegű kezelésre akkor kerülhet sor, ha nem vált be más módszer a természetes fogantatásra: az eljárás meddő párok többsége és számos örökletes betegségben szenvedő ember számára nyújt valós esélyt saját gyermek vállalására. A Centers for Disease Control szerint

2021-ben több mint 97 ezer baba született az Egyesült Államokban IVF-kezelések eredményeként.

A szabályosan fejlődő, de beültetésre nem kerülő embriókat pedig le lehet fagyasztani, aminek célja, hogy megőrizzék azok életképességét egy későbbi időpontig. A felolvasztásra és beültetésre pedig akkor kerül sor, ha a friss embrió beültetésből nem jött létre terhesség, vagy ha a szülők egy sikeres kezelés után újabb gyermeket szeretnének.

Mi vezetett idáig?

A BBC cikke szerint az ügy előzménye egy 2020-as meddőségi klinikán történt baleset. Egy páciens betévedt arra helyre, ahol a lefagyasztott embriókat tárolták, és véletlenül leejtette azokat a földre, aminek következtében megsemmisültek. A baleset három házaspár embrióit érintette, akik ezután az állami törvényekre hivatkozva beperelték a Center for Reproductive Medicine-t és a Mobile Infirmary Associationt.

A körzeti bíróság a keresetüket elutasította, mert a kiskorúak gondatlanságból eredő haláláról szóló alabamai törvény (Wrongful Death of a Minor Act) csak a magzatokra vonatkozik, a lefagyasztott embriókra nem terjed ki. Úgy ítélték meg, hogy az IVF-embriók nem minősülnek emberi személynek, gyermeknek. Az alabamai legfelsőbb bíróság azonban később a párok mellé állt, és ettől eltérő ítéletet hozott. Azt mondta ki, hogy a törvény minden meg nem született gyermekre vonatkozik, akiknek jogait biztosítani kell, vagyis

felelősségre vonható az, aki fagyasztásban lévő embriókat semmisít meg. Tom Parker főbíró úgy fogalmazott: „Már születése előtt minden emberi lény Isten képmása.”

Súlyos következményekkel járhat

A döntés hatására Alabama legnagyobb kórháza, a Birmingham egyetemi klinika bejelentette: a büntetőjogi felelősségtől tartva leállítják a testen kívüli megtermékenyítéseket. A közleményükben az áll, hogy folytatják a petesejtek kinyerését, de az eljárás következő lépését, azaz a méhen kívüli megtermékenyítést felfüggesztik. Ezt annak ellenére teszik, hogy

az ítélet önmagában nem tiltja vagy korlátozza a lombikbébiprogramokat. 

A szolgáltatók és érdekvédelmi csoportok szerint az igazi probléma, hogyha egy embrió életnek minősül, akkor kérdések vetődhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a klinikák miként használhatják és tárolhatják őket. De emellett elbizonytalaníthatja azokat a pácienseket is, akik szeretnének családot alapítani, de nem tudják, hogy az eljárás elérhető vagy legális marad-e a jövőben. Mint arra a New York Times cikkében rámutat, minden hatodik család meddőséggel küzd az Egyesült Államokan.  

A döntést a reprodukciós orvostudomány képviselői is elítélték, tudományosan megalapozatlannak gondolják, és drasztikus következményekre számítanak. Dr. Paula Amato, az American Society for Reproductive Medicine elnöke azt jósolta, hogy be fogják zárni az alabamai meddőségi klinikákat, ha azok működtetése valóban polgári vagy büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után. Az állami orvosszövetség pedig közleményében így kommentálta az ítéletet: „ez minden alabamai lakost érint, és valószínűleg kevesebb születéshez fog vezetni, mivel a megtermékenyítési lehetőségek korlátozottá válnak azok számára, akik családot szeretnének alapítani”.

Más államok is beállhatnak a sorba

Mindez nem sokkal azután történik, hogy nők milliói veszítették el az abortuszhoz való alkotmányos jogukat, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság 2022-ben megsemmisítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést, ami korábban nem engedte meg az abortusz teljes tiltását az Egyesült Államokban. A döntés után eddig 21 államban tiltották be vagy korlátozták a művi terhességmegszakítást,

Alabamában például akkor sem engedélyezik az abortuszt, ha az anya nemi erőszak áldozata volt, vagy fennáll a vérfertőzés lehetősége.

A déli államban csak az életmentő beavatkozások számítanak legálisnak, ellenkező esetben az orvost akár 99 év börtönre is ítélhetik a magzatelhajtás miatt. Az alabamai döntés, amely szerint a befagyasztott embriók is gyereknek számítanak, akár lavinát is elindíthat. Valós forgatókönyv, hogy máshol is kísérletet tesznek hasonlóra, lévén az amerikai államok hajlamosak átvenni egymás jogszabályait, ez a tavalyi abortuszszigorítások esetében is megfigyelhető volt.

A szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a kérdés az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerülne, ahogy a Roe kontra Wade döntés. Arra jóval több esély van, hogy az őszi amerikai elnökválasztási kampányban fog előkerülni, ugyanis a demokraták egyik nyerő témája az abortusz liberalizációja, ezután pedig védelmükbe vehetik a termékenységi kezelésekhez való jogot is.

A Fehér Ház is megszólalt az ügyben. Azt közölték: számítottak arra, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése káoszhoz vezet, és zöld utat ad a politikusoknak, hogy beleszóljanak a „családok legszemélyesebb döntéseibe”.

A jobboldalon is érkeztek reakciók. Az Alliance Defending Freedom, egy amerikai konzervatív keresztény jogi érdekképviseleti csoport üdvözölte a döntést, ahogy Donald Trump egyetlen talpon maradt republikánus kihívója, Nikki Haley is támogatta azt. „Amikor egy embrióról beszélünk, életről beszélünk. Az embriók számomra babák” – fejtett ki véleményét az elnökjelölt-aspiráns csütörtökön.

Nyitókép (illusztráció): Testen kívüli megtermékenyítés. Fotó: Getty Images

#Külföld#alabama#egyesült államok#mesterséges megtermékenyítés#lombikbébi#lombikprogram#termékenység#embrió#abortuszhoz való jog#roe kontra wade#ma

Címlapról ajánljuk