Életmód

Katonai kódfejtő tudást felelevenítve szökött meg egy demens pár az öregek otthonából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 16. 20:04

Az elektronikus zár pittyegését megfejtve tudta kinyitni egy demens házaspár férfi tagja a bentlakásos idősotthon zárt ajtaját.

Megszökött egy demenciában, illetve Alzheimer-kórban szenvedő idős pár egy Tennesse állambéli idősek otthonából, írja a The Tennessean.

A házaspár rövid ideig tartó kalandos szökése március 2-án történt, amikor sikeresen kijutottak Lebanon város öregek otthonából, annak ellenére, hogy az ajtó elektronikus számzárral volt felszerelve, aminek kódját csak az otthon alkalmazottjai ismerték.

A pár mintegy fél óráig volt távol az Elmcroft otthontól, egy járókelő ugyanis elég hamar észrevette őket, ahogy két sarokkal odébb sétálnak az utcán.

Amikor megkérdezték tőlük, hogy miképp sikerült kijutniuk az intézményből, a férfi elmondta, hogy annak idején a hadseregben kódfejtő volt, és egyebek mellett Morse-kóddal is dolgozott. Ezt a tudást felelevenítve figyelte meg, hogy amikor az otthon alkalmazottai bepötyögték a zár kódját, az milyen hangot ad ki. Megjegyezte az elektronikus zár hangját, és így a szökéskor vissza tudta következtetni a számkódot.

Az idősotthonra 2000 dollár büntetést szabott ki az állam. Az otthon ileltékesei megígérték, hogy a jövőben jobban ellenőrzik majd az idős lakók tevékenységét, a szökevénynek pedig több sétalehetőséget biztosítanak. Az ajtók kódjait az incidens után megváltoztatták.

Nyitókép: Google Street View

#Életmód#egyesült államok#Tennessee#kódfejtő#demencia#Alzheimer#egészség

Címlapról ajánljuk