Külföld

A gázai helyzet miatt lemondott a palesztin kormány

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 11:42

„A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel” – mondta a lemondott palesztin miniszterelnök.

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány, jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust”tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében, írja az MTI.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult „új realitások” nyomán - fogalmazott Stajje.

A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a „háború utáni” reformokat próbálja majd elősegíteni. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat.

 „A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel” - idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után.

A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a PH-t, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomácia erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és az övezet háború utáni kormányzása politikai alapjainak megteremtésére.

Nyitókép: Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök bejelenti a kormány lemondását a Rámalláhban tartott sajtótájékoztatóján 2024. február 26-án. Fotó: MTI/EPA/Sádi Hatem

#Külföld#palesztinok#palesztin kormány#lemond#lemondás#gáza#gázai-övezet

Címlapról ajánljuk