Külföld

Drámai képek: visszavonulnak az ukránok a véráztatta Avdijívkából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 7:32

Elhagyják az Avdijívkát védő egységek az Ukrajna ellen indított orosz háború egyik legvéresebb csataterét.

Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avdijívkából, írja az MTI. 

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szombat hajnalban azt közölte Facebook-oldalán, hogy a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében úgy döntött, kivonja az ukrán egységeket a városból. A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok kedvezőbb állásokba vonulnak vissza.    


Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az elmúlt 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avdijívka ellen. Az oroszok tavaly október óta próbálják elfoglalni a várost, hatalmas, több tízezres emberáldozatot hozva. Mostanra az orosz csapatok szinte teljesen körbekerítették Avdijívkát, amit Bahmuthoz hasonló kitartással ostromoltak. A várost védő ukrán egységek gyakorlatilag kifogytak a tüzérségi lőszerből, így nem tudják tovább visszatartani a folyamatosan, több hullámban támadó orosz hadsereget.

Arról, hogy miért vált a háború egyik legfontosabb csataterévé Avdijívka, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az ukrán egységek kivonásra egy nappal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott, hogy nyugati szövetségeseivel további katonai segítségnyújtásról tárgyaljon.

#Külföld#orosz-ukrán háború#Avdijivka#ukrajna#visszavonulás#képgaléria

Címlapról ajánljuk