Külföld

Franciaország újabb katonai segélyt nyújt Ukrajnának, 3 milliárd euró értékben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 6:47

Franciaország 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott Ukrajnának az orosz megszállók elleni harchoz.

Emmanuel Macron francia Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este Párizsban egy kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, írja az MTI.

„A tíz évre szóló megállapodásban Franciaország vállalja, hogy 2024-ben 3 milliárd euróig további katonai segélyt nyújt Kijevnek, miután 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott” – mondta a francia államfő az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Párizs elsősorban a tüzérségi együttműködés megerősítését tűzte ki célul.

Az ukrán elnök Berlinből érkezett Párizsba, németországi látogatása során hasonló kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Olaf Scholz német kancellárral. A tavaly júliusi, Litvániában megrendezett NATO-csúcson határozták el a szövetség vezetői, hogy a NATO-országok külön-külön hosszú távú biztonsági megállapodást kötnek Ukrajnával. Elsőként Nagy-Britannia írt alá ilyen megállapodást Ukrajnával.

A Franciaországgal kötött egyezmény átfogó segítségnyújtást ír elő Ukrajnának „a területi integritásának helyreállításához a nemzetközileg elismert határain belül”, „aktív elrettentést és intézkedések meghozatalát Oroszország bármilyen újabb agressziójával szemben”, valamint támogatást Kijev európai uniós csatlakozásához, és interoperabilitást, vagyis együttműködési képességet a NATO-val.

„Franciaország megerősíti, hogy Ukrajna jövőbeli csatlakozása a NATO-hoz hasznos hozzájárulást jelentene az európai békéhez és stabilitáshoz” – olvasható a dokumentumban.

Az ukrán elnök szerint a Franciaországgal és Németországgal kötött kétoldalú biztonsági megállapodások aláírása lökést adhat az Egyesült Államoknak, ahol egy 60 milliárd dolláros segélycsomagot blokkol a képviselőház. Ezek a kétoldalú megállapodások nem jelentenek alternatívát az amerikai támogatással szemben, hívta fel a figyelmet Zelenszkij. „Mi mind együtt vagyunk. És erre a szövetségre az Egyesült Államok, Európa, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia között szükség van Oroszország legyőzéséhez” – tette hozzá az ukrán elnök.


Újságírói kérdésre Emmanuel Macron megerősítette, hogy március közepe előtt Ukrajnába látogat.

A sajtótájékoztatón a francia elnök elítélte Oroszország magatartásváltását, amely szerinte kollektív választ követel Európától és a nemzetközi közösségtől, különös tekintettel a kibertámadásokra és a fegyverek világűrbe történő telepítését érintő félelmekre.

„Két évvel ezelőtt a Kreml-rezsim megtámadta Ukrajnát, egy európai országot. A Kreml-rezsim fokozta és szigorította a hazánk elleni támadásait a dezinformáció és a kibertér területén” – emlékeztetett Emmanuel Macron, aki szerint „Vlagyimir Putyin Oroszországa a világ destabilizálásának módszeres szereplőjévé vált”.

Nyitókép: @ZelenskyyUa / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#franciaország#ukrajna#emmanuel macron#Volodimir Zelenszkij#segély

Címlapról ajánljuk