Külföld

Meglepő felelőse van az ukrán háborúnak a kalinyigrádi kormányzó szerint

rtl.hurtl.hu

2024. február 13. 10:18

A város egyik leghíresebb szülöttjét okolta az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése miatt. 

Immanuel Kant XVIII. századi német filozófust nevezte az ukrajnai háború egyik felelősének hétfő este a kalinyingrádi kormányzó – jelentette az MTI. Anton Alihanov egy politológiai konferencián tett felszólalásában azt mondta az akkor Königsbergnek nevezett város leghíresebb szülöttéről, hogy munkásságával „egyike volt a modern Nyugat értelmi szerzőinek".

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a csaknem 300 évvel ezelőtt ezen a helyen született Immanuel Kant gyakorlatilag majdnem közvetlenül érintett a globális káoszban, amellyel szembenézünk. Ráadásul közvetlenül kapcsolódik az ukrajnai katonai konfliktushoz is

– fogalmazott a kormányzó.  Mint mondta, Kant „megágyazott annak az erkölcsi relativizmusnak, melynek segítségével a Nyugat minden tettét igazolja", ellentétben Oroszországgal, ”mely az örök etikai értékekhez igazodik". 

Königsbergbe 1945-ben vonult be a szovjet hadsereg, ezt követően nevezték át a várost Kalinyingrádra.

A tiszta ész kritikája és Az örök béke szerzője nem először vált ki vitát az ott élők körében. 2018-ban az Orosz Történettudományi Társaság internetes szavazást írt ki a város repülőterének új nevéről, a lehetőségek között pedig a filozófus nevét is felsorolta. Ezt követően utcai tiltakozások robbantak ki a légikikötő Kantra történő átnevezése ellen, és dühös emberek egy csoportja Kant műemlékét is megrongálta.

Az ügyben felszólalt Igor Muhametsin ellentengernagy is, aki árulónak nevezte a filozófust. „Írt néhány érthetetlen könyvet, melyeket senki az itt lévők közül nem olvasott és soha nem is fog" – jelentette ki Muhametsin a matrózaihoz intézett beszédében, mely az internetre is felkerült.

Nyitókép: A háttérben Immanuel Kant sírja Kalinyigrádban. Fotó: GettyImages

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#immanuel kant#kalinyigrád

Címlapról ajánljuk