Külföld

Az ügyész szerint Joe Bidennek rossz a szellemi állapota, nem javasol vádemelést az amerikai elnök ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 5:38

Fájdalmasan lassú beszélgetések, akadozó gondolatmenet és rossz memória – így jellemezte Joe Bident egy jelentés. Az amerikai elnök szerint viszont nincs semmi gond a szellemi képességeivel.

Nem tartja indokoltnak a vádemelést Joe Biden amerikai elnök ellen a nála talált minősített iratok ügyében a különleges ügyész – derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagból. 

Robert Hur (aki a BBC szerint a Trump kormányban is dolgozott) azt állapította meg, hogy Joe Biden szándékosan tartott vissza alelnöki idejéből származó katonai és nemzetbiztonsági információkat tartalmazó iratokat, ugyanakkor úgy érvel, hogy nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt 

egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel.

Az egy éven át tartó vizsgálat 345 oldalas jelentéséből kiderül, hogy Joe Biden  Delaware állambeli otthonának dolgozószobájában, pincéjében és garázsában találtak a Szövetségi Nyomozó Iroda nyomozói minősített iratokat, valamint érzékeny információkat tartalmazó feljegyzéseket, a többi között Afganisztánnal kapcsolatban.

A jelentés szerint az elnök „rögzített telefonbeszélgetései gyakran fájdalmasan lassúak, nehezen emlékszik az eseményekre, és időnként erőlködik, hogy elolvassa és közvetítse a saját jegyzetfüzetében lévő bejegyzéseit”. Azt is megállapították, hogy amikor meghallgatták őt a vizsgálat miatt, nehezen emlékezett vissza kulcsfontosságú eseményekre – írta a BBC.

Robert Hur jelentése azt is sugallja, hogy Joe Biden nem tudta felidézni, hogy fia, Beau pontosan mikor halt meg. (Az elnök fia, az amerikai hadsereg egykori iraki katonája és Delaware volt főügyésze 2015 májusában, 46 évesen halt meg.) 

Joe Biden iratügye 2022 novemberében kezdődött, amikor ügyvédei közölték, hogy a hivatalban lévő elnök évekkel korábban használt washingtoni irodájából minősített iratok kerültek elő. Ezt követően januárban az derült ki, hogy az elnök otthonában számos nem oda tartozó iratot tárol alelnöki idejéből, de szenátori időszakából is. Az aktákat a garázsban „egy kutyaágy, egy cipősdoboz, egy üres vödör, egy szigetelőszalaggal becsomagolt törött lámpa, virágföld és tűzifa közelében találták meg”.

Joe Biden csütörtökön egy nyilvános megszólalásában kimerítő vizsgálatnak nevezte az eljárást, amelynek a végén az ügyész úgy döntött, hogy nem lát szükségesnek vádemelést. Az elnök közleményt is kiadott, amelyben örömét hangoztatta az ügy lezárása miatt. Azt is megjegyezte, hogy a memóriája teljesen rendben van.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus tagjai kettős mérceként értékelték a történteket, arra hivatkozva, hogy a minősített iratok törvénytelen visszatartása ügyében Donald Trump ellen indult nyomozás tavaly nyáron bűnvádi eljárás megindításába torkollott. Donald Trump közleményben reagált, amely szerint „bebizonyosodott a kettős igazságügyi rendszer, valamint az alkotmányellenes, szelektív bűnvádi eljárás”.

Donald Trump floridai otthonában 2022 augusztusában foglaltak le egy házkutatás során a szövetségi nyomozók minősített iratokat, aminek nyomán Jack Smith különleges ügyész 2023 nyarán vádemelési javaslattal élt. Robert Hur jelentésében kiemelte, hogy Trump nem működött együtt a hatóságokkal, Joe Biden viszont igen.

Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

#Külföld#joe biden#robert hur#vizsgálat#memória#mentális állapot

Címlapról ajánljuk