Külföld

Párizs megszavazta: háromszorosára emelik a böszme nagy autók parkolási díját

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 8:27

A józsefvárosi alpolgármester szerint itthon is beszélni kell a SUV-helyzetről.

Népszavazáson döntöttek vasárnap a párizsiak arról, hogy megháromszorozzák-e a SUV terepjárók parkolási költségeit a francia fővárosban.

Mint arról beszámoltunk, a szavazóhelyiségekben a következő kérdésre válaszolhattak a párizsiak:

Támogatja vagy ellenzi, hogy a nagy, nehéz és környezetszennyező személygépkocsik parkolására különleges tarifa vonatkozzon?

Az autósok eközben tiltakozásuknak adtak hangot, szerintük egy új, modern SUV nem szennyezőbb, mint egy régi kis dízelautó.

A szavazás vasárnap lezajlott, a résztvevők 54,5 százaléka szavazott arra, hogy a városon kívülről érkező, 1,6 tonnánál nehezebb autók parkolóbérleteinek ára emelkedjen. A jogosultak mindössze 5,7 százaléka vett részt a népszavazáson, írja a Sky News.

Az új parkolási díjak értelmében, ha valaki nem helyi lakos, és terepjárójával a belvárosi részen állna meg, az eddigi díj háromszorosát, óránként 18 eurót (7000 forintot) kell fizetnie, míg a kisebb autók esetében ez csak 6 euró lesz. Az új tarifa a kéttonnás vagy annál nagyobb tömegű elektromos autókra is vonatkozna.

A Telex emlékeztet rá: arra a kérdésre, hogy Budapesten is várható-e hasonló lépés, Rádai Dániel  józsefvárosi alpolgármester, azt mondta: igen, beszélni kell arról arról, hogy a dzsipek, SUV-k hogyan takarják ki az utakat, hogy a 4-5 éves gyerekek biztonságát mennyire veszélyeztetik az egy méter húsz centi magas motorháztetők. De ez elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hatásköre. A következő ciklus legelején ezeket a terveket napirendre kell tűzni.

Nyitókép: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/Anadolu via Getty Images

#Külföld#suv#párizs#parkolás#parkolási díj

Címlapról ajánljuk