Külföld

Római falfestményen tépi le a láncait a Budapesten bebörtönzött antifasiszta tanárnő

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 13:06

A művész szerint Teheránban vannak ilyen körülmények, nem egy uniós országban.

Egy olasz street art művész, Laika a római magyar nagykövetség közelében megfestette, pontosabban rástencilezte az épületre Ilaria Salist, akit rabláncait eltépő antifasiszta angyalként ábrázol, vette észre a HVG a Sky News hírét. Ilaria Salist már 11 hónapja tartják fogva Magyarországon, a családja szerint embertelen körülmények között. Laika rámutatott, hogy a bírósági tárgyalóteremben készült képek olyanok, mintha Teheránból származnának, nem pedig egy uniós országból.


Laika festménye keddről szerdára virradó éjszaka jelent meg Rómában, a magyar nagykövetség mellett található kereszteződés egyik épületén. A művész hangsúlyozta, hogy mind művészként, mind aktivistaként büszkén támogatja Ilaria Salist, mert úgy érzi, hogy meg kell állítani „az Európát sújtó fekete hullámot”. Korábban az rtl.hu is megírta, hogy diplomáciai ügy kerekedett Sali ügyéből, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök még Orbán Viktort is felhívta.

Az antifasiszta tanárnő ügyéről, akit azzal vádolnak, hogy tavaly Budapesten a kitörés napi rendezvények idején támadásokat szervezett neonácinak feltételezett emberek ellen, az RTL Híradója is forgatott anyagot. Ilaria Salis tagadja bűnösségét.


Nyitókép: Instagram / Laika

#Külföld#giorgia meloni#antifasiszta#ilaria salis

Címlapról ajánljuk