Külföld

Kétévesen jutott fel a Mount Everest alaptáborába a brit kisfiú

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 10:57

A brit család egy évet tölt Ázsia beutazásával, ennek részeként Nepálban megpróbálkoztak a Mount Everest meghódításával. Kétéves kisfiuk így lett a legfiatalabb ember, aki feljutott az alaptáborig. Eddig a rekordot egy négyéves cseh kisfiú tartotta.

A Mount Everest alaptábora az első olyan állomás a hegység déli oldalán, ahol a mászók megpihenhetnek. Az 5364 méteren található tábor a trekking kedvelőinek gyakori célpontja, de nagy népszerűsége ellenére komoly kihívás már ide is eljutni.

A brit Dallas család tudta ezt, amikor úgy döntöttek, kétéves kisfiúkkal együtt eljutnak az alaptáborba. Így kétévesen Carter Dallas lett a legfiatalabb, aki eljutott oda, bár az igaz, hogy az út nagy részét édesapja hátán tette meg. Ross, Carter apukája azt mondta a kiruccanásról:

Carter sokkal jobban bírta, mint én és az anyukája. Mi mindketten a magashegyi betegséggel küzdöttünk, de ő teljesen rendben volt.

Az indulás előtt a hegy lábánál lévő faluban orvosok ellenőrizték az egész család állapotát, de a vérvételnél még ők is meglepődtek, hogy a kisfiú milyen remek kondícióban volt. A 35 éves apuka azt is elmondta a DailyMailnek, hogy indulás előtt alaposan felkészültek, légző technikákat gyakoroltak és jeges fürdőket is vettek, amikbe Carter is becsatlakozott.

A család tavaly augusztusban döntött úgy, hogy kiadják lakásukat Skóciában, majd egy csak oda szóló repülőjegyet vettek Ázsiába, ahol azóta is utazással töltik az idejüket. A szülők legnagyobb örömére Carter imádja ezt, ráadásul minden nyelvből vesz át kifejezéseket, nyitott az ételekre, kultúrákra és az emberekre.

A család reméli, hogy utazásuk megosztásával másokat is rá tudnak venni arra, hogy felbátorodjanak és körbeutazzák a világot.

Sokkal jobb, mint csak elmenni Tenerifére.

Nyitókép: Getty Images / Steele Burrow

#Külföld#mount everest#család#kisfiú#körút#ázsia#hegymászás#utazás

Címlapról ajánljuk