Külföld

Vlagyimir Putyin: Az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy hadifoglyok vannak a lelőtt gépen

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 6:29

Az ukrán fegyveres erők szerint viszont a repülőgép fedélzetén valójában nem hadifoglyok, hanem egy rakomány rakéta volt.

Tudomása volt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) arról, hogy ukrán hadifoglyokat szállít az orosz légtérben az Ukrajna területéről lelőtt orosz Il-76-os katonai szállítógép – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szentpéterváron.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az ukrán fél a az oroszországi Belgorod megye légterében lelőtt egy orosz Il-76-os katonai szállító-repülőgépet, amely 65 ukrán hadifoglyot vitt fogolycserére. A fedélzeten tartózkodott még a gép legénységének hat tagja és az orosz katonai rendészet három tisztje.

Az ukrán fegyveres erők szerint a repülőgép fedélzetén nem hadifoglyok, hanem egy rakomány S-300-as föld-levegő rakéta volt.

„Lelőtték az Il-76-os repülőgépünket, rajta a saját katonáikkal. (...) Az (ukrán) Hírszerzési Főcsoportfőnökség tudta, hogy katonákat szállítottunk oda, 65 embert, és összesen, azt hiszem, hogy 190 kicserélése volt tervbe véve. És ennek tudatában mértek csapást a repülőgépre” – mondta az államfő.

Vlagyimir Putyin kijelentette: a gép lezuhanásának helyszínén fellelt roncsoló elemek arra utalnak, hogy vagy amerikai Patriot vagy francia gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó. Két-három napon belül meglesz a pontos válasz – mondta az elnök.

„Nem tudom, hogy szándékosan vagy tévedésből, meggondolatlanságból tették-e, de nyilvánvaló, hogy ők tették. Először is azért, mert 11 óra 10 perckor két rakétaindítást észleltek a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területekről” – fogalmazott az elnök.

„A mi légvédelmi rendszerünk nem mérhet csapást a saját repülőgépeire. Van benne saját-idegen felismerő rendszer, és bármennyire is nyomná a kezelő a gombot, a mi légvédelmi rendszereink nem lépnének működésbe” – hangsúlyozta.

Közölte, hogy jelenleg a gép feketedobozainak vizsgálata folyik. Azt ígérte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) az eredményét nyilvánosságra hozzák. Részvétét fejezte ki az incidensben életüket vesztett orosz katonák családjainak.

Az orosz légvédelem a repülő lezuhanása előtt két légvédelmi rakéta indítását észlelte az ukrajnai Harkiv megye területéről, Lipci településről. Az incidenst a gépen tartózkodók közül senki sem élte túl. Az SZK terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Az ukrán erők szerint ugyanakkor valójában rakétákat szállított a gép, ezért a repülő lezuhanásának körülményeinek kivizsgálására Volodimir Zelenszkij egy nemzetközi bizottság felállítását javasolta, továbbá megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#kijev#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk