Külföld

83 évesen talált rá a családjára a férfi, akit kétévesen egy hátizsákban csempésztek ki a varsói gettóból

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 14:52

A DNS-vizsgálat vezetett a kisebbfajta csodához.

1943-ben egy kétéves kisfiú bandukolt magára hagyottan a varsói gettóban, a gettófelkelés kellős közepén – a gyereket egy hátizsákban csempészték ki a gettón kívülre, valószínűleg egy rendőr mentette meg az életét, írja a Guardian.

A gyerek származását lehetetlenség volt megállapítani, a családnevét senki sem tudta. Ugyanez a kisfiú ma 83 éves és öt hónappal ezelőtt, DNS-vizsgálatok segítségével megtalálta a vér szerinti családját, írja a lap.

A kisfiú nyolc évesen Izraelbe emigrált, ekkor kapta a Shalom Koray nevet. És a most 83 éves férfi idén találkozni fog egy vér szerinti rokonával, egy Amerikában élő, 77 éves unokatestvérével, írja a Guardian.

Sommer Katalin gyermekként elvesztette az édesapját, családjával együtt a nyilasok hajtották a Duna-partra, ahol válogatás nélkül ölték a vízbe az embereket. Kisebbfajta csodaként éli meg, hogy megmenekült. Az a Raoul Wallenberg kellett hozzá, aki zsidók ezreit mentette meg a második világháború utolsó hónapjaiban Budapesten. Fájdalmas történetét a Fókusz mutatta be:


Nyitókép (illusztráció): Náci katonák zsidó férfiakat, nőket és gyerekeket kényszerítenek megadásra a varsói gettólázadás idején, 1943 májusában Fotó: Pictures from History/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#holokauszt#túlélő#dns-teszt#varsói gettó

Címlapról ajánljuk