Külföld

Putyin hajlandó lenne a békéről tárgyalni – vagy ez csak egy csapda?

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 16:03

A Bloomberg szerint lehet, hogy az orosz vezér tesztelné, hajlandó-e az USA tárgyalásokat folytatni a háború befejezéséről.

Kremlhez közel álló források szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetett módon üzent az USA-nak, hogy nyitott a béketárgyalásokra az Ukrajnában zajló háborúban. Arról is beszélt a két forrás, hogy hajlandó lenne Ukrajnára vonatkozó jövőbeli biztonsági intézkedésekről is beszélni, írja a Bloomberg.

Az amerikai tisztviselők azonban nem tudnak Putyin szándékairól, szerintük arról lehet szó, hogy az orosz elnök tesztelni akarja az USA-t. Eszerint csak azt akarja kideríteni, hogy hajlandó-e az USA tárgyalásokat folytatni a háború befejezéséről.

A lap szerint a tárgyalásokra való orosz nyitottság megosztottságot kelthet Ukrajna szövetségesei között, és segíthet elszigetelni Kijevet. Emellett alááshatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki saját békeajánlatának gyűjt támogatást, amelynek a teljes orosz kivonulás is része lenne.

Kremlhez közel álló névtelen források szerint az egyezségre utaló jeleket egy általuk meg nem nevezett közvetítőn keresztül juttatták el magas rangú amerikai tisztviselőkhöz. Szerintük Putyin akár a NATO-tagsággal szembeni ellenállását is feladhatja, ami a háború egyik kiváltó oka volt.

Ezért cserébe azonban az elmúlt években elfoglalt területek feletti ellenőrzés elfogadását kéri, amit Kijev határozottan elutasít.

Nyitókép: Sean Gallup / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#béke#tárgyalás#csapda#usa

Címlapról ajánljuk