Külföld

Donald Trump már szinte biztosan elnökjelölt, Joe Biden alig várja, hogy újra legyőzhesse

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 14:04

Gyakorlatilag eldőlt, hogy Donald Trump lesz újra a Republikánus Párt elnökjelöltje, miután a volt amerikai elnök megnyerte a New Hampshire államban tartott előválasztást is. Egyetlen még talpon maradt ellenfele, Nikki Haley, Dél-Karolina állam egykori kormányzója tíz százalékkal kevesebb szavazatot kapott az államban, ahol a legnagyobb esélye lehetett volna a győzelemre. Közben Joe Biden amerikai elnök kampánycsapata már biztosra veszi, hogy újra Trumppal kell megküzdenie a novemberi elnökválasztáson. 

Nagy lépést tett a republikánus elnökjelöltség megszerzése felé Donald Trump, miután megnyerte a New Hampshire államban tartott keddi előválasztást. A volt amerikai elnök 90 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, míg egyetlen még versenyben lévő ellenfele, Nikki Haley egykori dél-karolinai kormányzó és volt amerikai ENSZ-nagykövet a voksok 43 százalékát kapta.

Egy évvel korábban még úgy tűnt, hogy Donald Trump republikánus kihívóinak lehet valamennyi esélye győzni ellene, miután támogatottsága a párton belül mindössze negyven százalék körül mozgott, és tekintélyét megtépázták a 2022 novemberében tartott kongresszusi választások, ahol egymás után kaptak ki az általa támogatott jelöltek. „Egy éve azt gondoltam, hogy semmi esélye a győzelemre” – mondta a BBC-nek Mick Mulvaney, Trump egykori kabinetfőnöke.

Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy Trump magabiztosan maga mögött tudhatja a Republikánus Párt választóinak támogatását. Egy hete a konzervatívabb Iowa államban nyerte meg az első republikánus előválasztás, most pedig a mérsékelt, független szavazókkal teli New Hampshire államban is győzni tudott. Ezt még soha egyetlen republikánus politikus sem tudta megcsinálni – csak hivatalban lévő, újraválasztásra készülő elnököknek sikerült.

Egy Trump-ellenes talpon a vidéken

Trump ellen tucatnyi politikus indult el a Republikánus Párt előválasztásán, de 2023 őszétől kezdve egymás után szálltak ki a versenyből, miután nyilvánvalóvá vált, hogy esélytelenek a győzelemre. Az iowai előválasztásra már csak öten maradtak Trump ellenében, és látva ott elért magabiztos győzelmét, a rákövetkező napokban ők is feladták a kampányt. Utolsóként Ron DeSantis floridai kormányzó, akire sokáig úgy tekintetettek, mint akinek sikerülhet legyőzni a volt elnököt.

Így már csak egyedül a Trump-ellenes republikánusok nagy reménysége, Nikki Haley maradt, aki megállíthatta volna a volt elnök menetelését. 

Dél-Karolina egykori kormányzója, aki Trump elnöksége alatt egy ideig ENSZ-nagykövetként szolgált, a New Hampshire-i előválasztásra tette fel választási hadjáratát, abban bízva, hogy a jelentős mérsékelt és független szavazóval rendelkező államban győzni tud, vagy legalább meg tudja szorongatni a volt elnököt.

A nagypénzű konzervatív donorok támogatását elnyerő Haley kampánya, és az őt támogató szervezetek mindenki másnál több pénzt, harmincmillió dollárt (10,6 milliárd forint) költöttek el csak hirdetésekre az államban, ahol Haley egymás után tartotta a kampányrendezvényeket, hogy elnyerje a szavazók támogatását.

amerikai elnökválasztás donald trump nikki haley joe biden new hampshire előválasztást
Nikki Haley New Hampshire államban kampányol. Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Haley a nyugodt erő képviselőjeként határozta meg magát, akinek nagyobb esélye van legyőzni Joe Biden elnököt a novemberi elnökválasztáson, mint a kaotikus, megosztó Trumpnak, egyre többször vetve fel, hogy idős ellenfelének romlik az agyműködése, és mentálisan már nem elég fitt az elnöki pozícióhoz.

Közben azonban a Trump-kampány is bekeményített. Míg korábban a veszélyesebbnek tartott Ron DeSantist támadták, az előválasztást megelőző hetekben minden figyelmüket Haleyre fordították. Megtévesztő hirdetésekben ébresztettek kételyeket vele szemben, azt állítva, hogy nem támogatja Trump határfalát, meg akarja szüntetni az állami nyugdíjat, a Wall Street-i pénzemberek, a globalisták és a demokraták bábja, és egymás után utaztatták az államba a dél-karolinai politikusokat, akik Haley helyett inkább Trumpot támogatják.

Sőt, Trump még származását is elkezdte emlegetni, kérdéseket vetve fel azzal kapcsolatban, hogy az indiai bevándorlók gyerekeként született Haley valóban amerikai állampolgár-e, és rendszeresen Nimbra néven emlegette a Nimarata Nikki Randhawa néven született ellenfelét.

Az egészpályás letámadásnak meglett az eredménye. Míg decemberben még arról beszéltek Haley támogatói, hogy megverheti Trumpot New Hampshire-ben, az előválasztás előtti napokban már inkább a nagyon szoros eredményben bíztak. Végül Trump győzelme annyira egyértelművé vált, hogy az amerikai sajtó már a szavazás lezárása után azonnal a volt elnök győzelmét jelezte előre.

Trump főleg a magukat nagyon konzervatívnak jellemző választók szavazatait nyerte el, valamint a szegényebb, és főiskolai végzettség nélküli emberek támogatását, akik dühösek az ország állapota miatt, és a bevándorlás, valamint a gazdaság állapota a legfontosabb számukra, és egy értük küzdő harcost akarnak látni a Fehér Házban, aki deportálja az illegális bevándorlókat.  

amerikai elnökválasztás donald trump nikki haley joe biden new hampshire előválasztást
Donald Trump támogatói köszönti a New Hamshire- szavazóhelyiség előtt. Fotó: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)

Míg Trump a konzervatívabb, vidéki területeken nyert, Haley inkább az állam liberálisabb részein szerepelt jól, és csak a demokraták felé hajló városokban tudott több szavazatot szerezni, mint Trump. Haleyt főleg a tehetősebb és diplomás szavazók támogatták, valamint a független és magukat mérsékeltnek és liberálisnak nevező választók, akik számára a külpolitika és az abortusz kérdése volt fontos, és egy nyugodt elnököt szeretnének.

Haley azonban nem váltott ki olyan lelkesedést választóiból, mint Trump: az egykori kormányzóra szavazó emberek nagyjából 40 százaléka nagyrészt csak azért állt mellé, mert utálják Trumpot. 

Ezzel szemben a volt elnök szavazói lelkes rajongók, akik egyáltalán nem törődnek a Trump körüli botrányokkal: az ellene indított pereket politikai leszámolásnak tartják, elhiszik a hazugságot, hogy Biden csalással lett elnök, elnézik, ha adócsalást követ el, a nők ellen elkövetett szexuális zaklatásait pedig elintézik azzal, hogy „a srácok már csak ilyenek”.

Haley tovább küzd, de nehéz út áll előtte

A vereség ellenére Haley kijelentette, hogy folytatja a küzdelmet, közölve, hogy az előválasztásnak még „távolról sincs vége”, hiszen több tucatnyi államban még csak a következő hónapokban fognak dönteni a szavazók. 

A választás után tartott beszédében emlékeztette a választókat, hogy „Donald Trumppal a republikánusok szinte minden választást elveszítettek”, köztük a Fehér Házat, a képviselőházat és a szenátust is, kijelentve, hogy a demokraták alig várják, hogy Trump legyen az elnökjelölt, mert „ő az egyetlen republikánus, akit Joe Biden le tud győzni”.

amerikai elnökválasztás donald trump nikki haley joe biden new hampshire előválasztást
Nikki Haley beszédet mond a New hamshire-i előválasztás után. Fotó: Haiyun Jiang/Bloomberg via Getty Images

Haley és kampánystábja most az egy hónap múlva esedékes dél-karolinai előválasztásra készül, remélve, hogy saját államában jó eredményt fog elérni Trumppal szemben. Emellett olyan, márciusban szavazó államokban bíznak, ahol nemcsak a republikánus, hanem a független szavazók is voksolhatnak a párt előválasztásán.

A közvélemény-kutatások adatai viszont azt mutatják, hogy Trump magabiztos győzelemre számíthat Dél-Karolinában, ahol Haley nem engedhet meg magának egy nagyobb vereséget. Egy rossz szereplés ugyanis erőteljesen megkérdőjelezné, hogy van-e bármi esélye a végső győzelemre. Az pedig a kampánytámogatások elapadását hozná, és a Republikánus Párt vezető politikusai is egyre nagyobb nyomást helyeznének rá, hogy zárja le kampányát, hogy Trump belekezdhessen végre a Biden elleni hadjáratba.  

Trump már inkább Bidenre koncentrálna

Donald Trump a választás után mondott beszédében dühösen kelt ki Haley ellen, aki szerinte „győzelmi beszédet tartott”, miközben kikapott, és „nagyon csúnya” vereséget szenvedett, miközben kampánystábja közölte, hogy ezzel a verseny véget ért, és Trumpot kell már tekinteni az előválasztások győztesének.

Hasonlóan nyilatkozott több magas rangú republikánus politikus is, akik közölték, hogy a New Hampshire-i előválasztást után már biztosnak tekinthető Trump végső győzelme, és felszólították Haley-t, hogy adja fel a küzdelmet. „A republikánusoknak egységesen kell beállnia egy jelölt mögé” – jelentette ki például John Cornyn texasi szenátor.

A Trump-kampány közben azon aggódik, hogy Haley versenyben maradásával kénytelenek lesznek olyan erőforrásokat elhasználni Dél-Karolinában, amiket arra is használhatnának, hogy Bident támadják olyan államokban, ahol szoros lehet kettőjük között az eredmény novemberi elnökválasztáson.

Bidenék már Trumpra fenik a fogukat

Egy magas rangú demokrata politikus a CNN-nek elmondta, hogy örömhír a Biden-kampány számára, hogy Haley nem szállt ki a versenyből, hiszen addig is Trumpot fogja támadni, és olyan pénzek elköltésére kényszeríti a volt elnököt, amiket Biden ellen is felhasználhatna a kampánycsapata. Mindeközben Biden-kampánya szinte zavartalanul foglalkozhat az elnökválasztással.

amerikai elnökválasztás donald trump nikki haley joe biden new hampshire előválasztást
Joe Biden amerikai elnök, és alelnöke, Kamala Harris. Fotó:  Anna Moneymaker/Getty Images)

Ennek már látszanak a jelei. Kedden Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris első közös elnökválasztási kampányrendezvényét tartotta, az abortuszkérdésre koncentrálva. Abban bíznak, hogy az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlése mozgósítani fogja a demokrata és független szavazókat, főleg a nőket, akik így győzelemre fogják segíteni Bident.

A jelenlegi amerikai elnök egy közleményben már ki is jelentette, hogy „egyértelműen” Trump lesz a republikánus elnökjelölt, közölve, hogy az elnökválasztáson a demokrácia, a személyes szabadságjogok és a gazdaság lesz a tét, megszólítva a Trumpban csalatkozott republikánusokat és a függetleneket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.  

Nyitókép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#donald trump#nikki haley#joe biden#amerikai elnökválasztás#elnökválasztás 2024#new hampshire#előválasztás#republikánus párt#ma

Címlapról ajánljuk