EUEurópa

Trump: Soha nem fogunk segíteni Európának, ha megtámadják

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 15:20

A volt amerikai elnök Thierry Breton szerint arról beszélt négyszemközt Ursula von der Leyennek, hogy a NATO halott.

Meg kell értenetek, hogy ha Európát támadás éri, mi soha nem fogunk segíteni és támogatni benneteket – ezt mondta Donald Trump 2020-ban Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek Thierry Breton francia EU-biztos szerint. Erről a Politico írt.

„Egyébként a NATO halott, és mi kilépünk a NATO-ból” – mondta Trump, aki, mint Breton állítja, azt is hozzátette:

mellesleg 400 milliárd dollárral tartoztok nekem, mert nem fizettétek ki, ti németek, amit a védelemre kellett volna.


Breton minderről kedden, az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott rendezvényen mesélt, néhány nappal azelőtt, hogy a Republikánus Párt megtartja január 15-i iowai választási gyűlését, amely az előválasztások között az első. A párttagok olyan jelöltekre adhatják le szavazataikat, mint Trump, Ron DeSantis floridai kormányzó és Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó. A közvélemény-kutatások szerint utóbbi két jelöltnek nincs akkora támogatottsága, mint az exelnöknek.

Brüsszelben komolyan aggódnak attól, hogy Trump ismét elnök lesz. Az EU iparpolitikájáért és védelmi programjáért felelős biztosként Breton azt szorgalmazta, hogy az unió növelje saját önvédelmi képességeit és kedden egy 100 milliárd eurós alapra tett javaslatot a fegyvergyártás felpörgetésére.

„Tudjuk, hogy magunkra vagyunk utalva” – utalt Trump szavaira. „NATO-tagok vagyunk szinte mindannyian, természetesen vannak szövetségeseink, de nincs más lehetőségünk, mint felkészülni mindenre” – tette hozzá.

Nyitókép: Reuters/Cheney Orr

#Európa#donald trump#egyesült államok#thierry breton#nato#támadás#fegyvergyártás

Címlapról ajánljuk