Külföld

Putyin ráteheti a kezét a háborúellenes oroszok vagyonára

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 19:01

Egy új törvényjavaslat szerint elkobozhatják azon oroszok vagyonát, akik kritizálják a háborút vagy a hadsereget.

A Kreml törvényjavaslatot dolgozott ki, hogy az ukrajnai háborút kritizálók vagyonát elkobozhassák – írja a Guardian.

A büntető törvénykönyvhöz benyújtott tervezetet hétfőn jegyezték be az orosz Állami Dumában, ahol azt a pártok többsége  támogatja, és valószínűnek tűnik, hogy törvénybe iktatják.

A javaslat szerint a kormány bírósági végzéssel lefoglalhatja az „illegális tevékenység finanszírozására” használt vagy arra szánt pénzeket és vagyontárgyakat, illetve az olyanokét, akikről feltételezhető, hogy veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

Szintén lehetősége lesz arra a kormánynak, hogy lefoglalják az Ukrajna megszállásáról szóló „hamis információk” megírásáért elítélt újságírók vagy kutatók tiszteletdíjait, esetleg más, nagyobb értékű vagyontárgyakat, például gépkocsikat vagy lakásokat.

Amióta Vlagyimir Putyin 2022 februárjában megkezdte az Ukrajna elleni támadást, a kormány egy sor törvényt fogadott el, hogy megbüntesse azokat, akik bírálják a háborút, vagy információkat terjesztenek oroszok háborús bűncselekményekről.

Meg kell büntetni azokat a gazembereket, akik támogatják a nácikat, mocskot szórnak hazánkra, a háborúban részt vevő katonákra

– mondta Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke.

Szakértők szerint a törvény megkönnyítheti a kormány számára azoknak a háborúellenes oroszoknak a megbüntetését, akik elmenekültek az országból.

Nyitókép: Reuters/Sputnik/Sergei Savostyanov

#Külföld#vlagyimir putyin#vagyonelkobzás#orosz-ukrán háború#oroszország#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk