Külföld

Sok afgán nő még kórházba sem mehet férfi kísérő nélkül

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 19:40

Erényügyi hivatal terrorizálja a nőket, a tálib hatalomátvétel óta egyre rosszabb a helyzetük.

Az afganisztáni tálib vezetés továbbra is korlátozza a nők munkához, oktatáshoz és szabad mozgáshoz való jogát – idézte az MTI az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetről szóló jelentését. 

A dokumentum szerint a nőkkel szembeni jogsértéseket a de facto minisztériumként működő erkölcsrendészet (erényügyi hivatal) követi el.

A jelentésben külön kiemelik a mahram, vagyis férfi rokon kísérete nélkül utazó nőket érő diszkriminációt. A beszámoló szerint Kandahár tartományban hatósági ellenőrzésekkel akadályozták meg, hogy a nők férfi kíséret nélkül utazhassanak távolabbi helyekre; 

Paktia tartományban pedig megtiltották a mahram nélkül utazó nők számára az egészségügyi intézmények látogatását.

Az ENSZ közlésére reagálva a tálib kormány nevében Zabihullah Mudzsahid kormányszóvivő közleményben reagált. Azt írta: a jelentést készítő ENSZ-küldöttség ismeretei az iszlámról rendkívül hiányosak, ráadásul az iszlám vallás előírásainak az emberi jogok megsértéseként való feltüntetése minden esetben sérti az iszlám hívők hitét.

A Korán szélsőséges értelmezésén alapuló tálib mozgalom hadereje 2021 augusztusában, a NATO katonák kivonulása után kerültek újra hatalomra Afganisztánban, azóta a kabuli vezetés jelentősen csorbította a nők és lányok szabadságjogait, megtiltották számukra a munkavégzést, valamint az oktatáshoz való hozzáférést is korlátozzák.

Nyitókép: Illusztráció – Getty Images

#Külföld#afganisztán#tálib#elnyomás#nők jogai#iszlám

Címlapról ajánljuk