Külföld

NATO-tábornok: Putyin villámháborúval és kamu népszavazással igázná le a Baltikumot

rtl.hurtl.hu

2024. január 20. 12:34

Az északkeleti erők parancsnoka attól tart, hogy a NATO nem tudna elég gyorsan reagálni, és Oroszország bebetonozná hatalmát a térségben.

Jürgen-Joachim von Sandrart altábornagy szerint Vlagyimir Putyin a Baltikumot villámháborúval igázná le. A NATO Szczecinben állomásozó Északkeleti Nemzetközi Erőinek parancsnoka ugyanakkor arról is beszélt a Timesnak, hogy a NATO jó úton halad egy elrettentő fal kiépítése felé – derült ki a HVG360 lapszemléjéből.

A cikk szerint a NATO német parancsnoka amiatt aggódik, hogy Oroszország a villámháború után villámgyorsan, a helyi orosz kisebbség segítségével lebonyolított, manipulált népszavazással venné át a hatalmat a balti államokban, mielőtt a NATO érdemben reagálhatna. Ezáltal pedig az orosz atomernyő „védelme” alá venné az elfoglalt területeket.

A Szceczinben állomásozó tábornok feladata, hogy megszervezze Északkelet-Európa védelmét. Mint mondta, a Kreml új támaszpontokat készül létesíteni Oroszország keleti határai mentén, és bár a NATO minden tekintetben fölényben van az oroszokkal szemben, időbe és pénzbe telne, hogy átdobja csapatait egy orosz invázió esetén. Putyin kezében ráadásul vannak ütőkártyák, például az, hogy neki nem számítanak a veszteségek

Sandrart mindazonáltal úgy gondolja, hogy a NATO jó úton halad afelé, hogy kellő elrettentő hatást tudjon kifejteni, és képest legyen megelőzni a háborút.

Nyitókép: Jürgen-Joachim von Sandrart – Fotó: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

#Külföld#nato#tábornok#jürgen-joachim von sandrart#putyin#háború#baltikum

Címlapról ajánljuk