Külföld

Kötelező DNS-tesztekkel találják meg a fel nem szedett kutyakakik gazdáit az olaszok

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 11:14

Minden gazdinak kötelező leadnia kutyája DNS-mintáját, hogy a hatóságok megtalálják azokat, akik nem szedik fel ebük ürülékét. 

DNS-vizsgálatokkal kezdenek el harcolni az olaszországi Bolzano városában és környékén a köztereken hagyott kutyaürülékek ellen. Az autonóm megye hatóságai kötelezővé tették a kutyatartóknak, hogy adják le egy központi adatbázisba kedvencük DNS-mintáját, hogy azzal összevetve meg tudják találni azokat, akik nem szedik fel kutyájuk után az ürüléket.

A területen nagyjából negyvenezer kutyát tartanak, és közülük már tízezren szerepelnek az önkormányzati adatbázisban. A DNS-mintavételt állatorvosoknál és az ebrendészeti telepeken van lehetőség, és annak akár száz eurós költségét a gazdiknak kell kifizetniük. A mintaleadás egyelőre önkéntes, de március végétől mindenki számára törvényi kötelezettség lesz.

Paolo Zambotto, a helyi állatorvosi szolgálat vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy évente több száz panasz érkezik a hatóságokhoz a szanaszét heverő kutyakakik miatt, de a rendőrség csak három-négy hanyag gazdit tud elfogni, mert „oda kell menniük és fel kell állítaniuk valamiféle leshelyet”.

A DNS-vizsgálattal azonban már sokkal könnyebben le tudják leplezni a nemtörődöm kutyatulajdonosokat, akiket nagyjából háromszáz euró és ezer euró közötti, azaz nagyjából százezer és négyszázezer forint közötti pénzbüntetéssel sújthatnak. A turistáknak és a nem helyi lakosoknak nem lesz kötelező a DNS-minta leadása.

Kritikusai szerint a rendszer nem fogja megoldani a kutyakaki problémát, és ráadásul annak fenntartása óriási adminisztrációs költségekkel jár. A hatóságok közlése szerint a rendszer működtetéséhez szükséges költségeket a pénzbírságokból állni tudják majd.

Tavaly hasonló kísérleti programot indított a franciaországi Béziers városa is, ahol A polgármester szerint a lakóknak és a turistáknak is elegük van a járdákat elborító kutyaszarból.

Nyitókép (illusztráció) – Fotó: Getty Images

#Külföld#kutya#ürülék#kutyakaki#kutyaszar#olaszország#Bolzano

Címlapról ajánljuk