Külföld

60 ezer eurós büntetést is kaphatnak a klímaaktivisták, ha olasz műemlékeket rongálnak

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 18:01

Az „ökovandálok” miatt törvényt hoztak Olaszországban, az Utolsó Nemzedék klímavédelmi csoport aktivistáinak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

Az olasz parlament csütörtökön elfogadta a műemlékek és kulturális jelentőségű helyszínek megrongálóinak szigorúbb bírságolásáról szóló törvényt radikális klímaaktivisták akcióit követően – írja az MTI.

A római parlament alsóháza 138 szavazattal 92 ellenében fogadta el Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter előterjesztését, amelyet a felsőház már tavaly nyáron jóváhagyott, és az most így hatályba is léphet.

Az utóbbi hónapokban az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái festékkel, illetve egyéb módon csúfítottak el műemlékeket, épületeket, illetve műalkotásokat Olaszország-szerte, így célpontjaik között volt egyebek között a római Trevi-kút, a firenzei Palazzo Vecchio és a milánói La Scala operaház.

Az új jogszabály értelmében 40 ezer euróig (15 millió forint) terjedő bírságot szabhatnak ki a műemlékek elcsúfítóira, amely összeg 60 ezer euróig (23 millió forint) emelhető, amennyiben a kulturális örökségben károkat okoznak. A jelenlegi szabályozás 1500-tól 15 ezer euróig terjedő bírságok kiszabását teszi lehetővé.

A törvény ezen felül rendelkezik arról is, hogy a kulturális minisztérium a befolyó bírságok összegét felhasználhatja a műemlékek tisztítására, illetve renoválására.

A mai egy csodálatos nap az olasz kultúra, különösen pedig a nemzet művészeti és építészeti öröksége számára


– hangsúlyozta Sangiuliano közleményében az „ökovandálokról” szóló törvényként ismertté vált jogszabály elfogadására utalva.

Nyitókép: Reuters/Claudia Greco

#Külföld#utolsó nemzedék#klímaaktivisták#olaszország#műemlék

Címlapról ajánljuk