Külföld

Közel öt év börtönt kért az ügyész a Putyint bíráló, nála is háborúpártibb politikusra

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 15:42

Csaknem öt évig ülhet egy börtöntelepen Igor Girkin, aki Putyint bírálta a Kreml elleni dróntámadás után.

Négy év 11 hónap börtönt kért az orosz államügyész Igor Girkin nacionalista politikusra, aki Vlagyimir Putyin elnököt bírálta – írja a Reuters. Az ügyben január 25-én várható ítélet.

Girkin azzal vágta el magát, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és a hadsereg felső vezetését azzal vádolta, hogy nem folytatják elég hatékonyan az ukrajnai háborút.

„Hamarosan már a Kremlt sem fogjuk tudni megtartani. Már elnézést, de a Kremlt megtámadták (utalva ezzel egy dróntámadásra), és nem reagáltunk rá. Ha ez sem készteti az elnököt – aki a hadsereg főparancsnoka –, hogy ellássa alkotmányos feladatait, akkor miről beszélünk?”

Az államügyészek szélsőségességre való felbujtással vádolják Girkint, aki korábban a Krím-félsziget annektálásában játszott fontos szerepet, a donyecki szeparatizmus egyik megteremtője és vezetője volt, valamint ő lövette le 2014-ben az MH-17-es Malaysia Airlines-gépet. Ezért később Girkin vállalta a „morális felelősséget”, azt viszont nem, hogy elmenjen Hollandiába, ahol távollétében éltetfogytiglani börtönre ítélték.

Girkin 2023 áprilisa óta a Mérges Hazafiak Klubja tagja, amely még egy Putyinnál is háborúpártibb csoportosulás. A férfit júliusban tartóztatták le.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

#Külföld#igor girkin#ügyészség#vlagyimir putyin#kreml#bíróság

Címlapról ajánljuk