Külföld

Februárban érkezik az újabb francia fegyverszállítmány Ukrajnába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 17. 5:19

Emmanuel Macron személyesen kíséri a negyven új SCALP nagy hatótávolságú rakétát és több száz bombát.

Emmanuel Macron februárban Ukrajnába utazik, hogy újabb francia fegyverszállítményt adjon át a kijevi kormánynak, írja az MTI.

„Újabb szállítmányokat fogunk átadni: mintegy negyven SCALP rakétát és több száz bombát” – jelentette be a francia államfő kedd este párizsi hivatalában, mintegy négyszáz újságíró előtt, az országos televíziók által élőben közvetített nemzetközi sajtótájékoztatóján. 

A SCALP (Storm Shadow) francia-brit közös fejlesztésű nagy hatótávolságú (550 km) robotrepülőgép, amely a hangsebességnél lassabban, de a radarok által nehezen észlelhetően képes a megadott célpontba eljutni. Ukrajna ilyen fegyverrel támadta egyebek mellett az orosz haditengerészet szevasztopoli központját, és legutóbb a kercsi kikötőben horgonyzó Aszkold kis rakétahordozó korvettet. Egy SCALP cirkálórakéta mintegy 2,5 millió dollárba kerül.

Macron elmondta, hogy Franciaország olyan biztonsági megállapodás véglegesítésén dolgozik Kijevvel, amilyet pénteken kötött az Egyesült Királyság és Ukrajna tízéves időtartamra. Franciaországnak és az Európai Uniónak „az elkövetkező hetekben és hónapokban újabb döntéseket kell hoznia azért, hogy ne engedjék Oroszországot győzni” – fogalmazott a francia elnök.

Nem hagyhatjuk, hogy Oroszország győzzön, és nem is szabad engednünk, mert akkor Európa és Oroszország egész szomszédságának biztonsága megkérdőjeleződne

– mondta Macron.

Arra a kérdésre, hogy Donald Trump esetleges győzelme a novemberi amerikai elnökválasztáson megkérdőjelezheti-e az Ukrajnának nyújtott támogatást, Emmanuel Macron kijelentette, hogy „nem szabad az emberekre koncentrálni”.

„Tisztán kell látnunk ahhoz, hogy felismerjük, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyik nagy szövetségesünk, akinek a bátorságát fogjuk ünnepelni” a szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából – mondta a francia elnök. „De ez egy olyan demokrácia, amely válságon megy keresztül, amelynek első számú prioritása saját maga, a második prioritása pedig a kínai kérdés” – tette hozzá, jelezve, hogy emiatt „erősebb Európára (van szükség), amely tudja, hogyan védje meg magát, és nem függ másoktól”.

Macron kitért arra is, hogy Franciaország úgy döntött: nem csatlakozik a jemeni húszik elleni amerikai-brit csapásokhoz, hogy elkerüljön mindenfajta eszkalációt a térségben.

Emmanuel Macron egyúttal arra kérte Izraelt, hogy ne folytassa a nem kellően célzott műveleteket a Gázai övezetben. Az államfő bejelentette azt is, hogy február 7-én a Hamász palesztin iszlamista szervezet által Izraelben elkövetett merénylet áldozatainak tiszteletére megemlékezés lesz Párizsban. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Franciaország „41 gyermekét vesztette el” ezekben a merényletekben, és hogy még mindig három túsza van a Gázai övezetben. 

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#franciaország#emmanuel macron#ukrajna#scalp#fegyverszállítmány#storm shadow

Címlapról ajánljuk