Külföld

Újabb hadihajót semmisítettek meg az ukránok, az oroszok lassan elveszítik a fekete-tengeri háborút

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 7. 10:54

Szombaton még csak szóbeszéd volt, mostanra nyilvánvalóvá vált: a kercsi kikötőben horgonyzó Aszkold kis rakétahordozó korvettet három cirkálórakéta is eltalálta.

Újabb súlyos veszteséget szenvedett a hétvégén az orosz Fekete-tengeri Flotta. Az első meg nem erősített hírek szombat délután jelentek meg orosz, majd ukrán Telegram- és Twitter-csatornákon arról, hogy az ukrán hadsereg sikeres támadást hajtott végre a kercsi kikötő ellen, ahol találat ért egy orosz hadihajót is.

Aznap keringeni kezdtek távolból készült, életlen videófelvételek, amiken az állítólagos támadás következményei, valamiféle égő objektumok látszottak. Orosz hivatalos források azonban tagadták, hogy komolyabb veszteségeket szenvedtek volna, állításuk szerint a légvédelem sikeresen megbirkózott az ukrán rakétákkal, és csupán kisebb károk keletkeztek egy hajóban.


„Ukrajna 15 cirkálórakétával támadta a kercsi kikötőváros hajógyárát szombaton, és megrongált egy hajót” – közölte az orosz védelmi minisztérium, ami szerint a rakéták közül tizenhármat leszedtek, és csak egy talált el egy hajót. 

 


Ahogy az az Ukrajna elleni totális orosz háború elmúlt csaknem két évében többször is történt, a kezdeti szivárogtatások igaznak bizonyultak. A támadás óta megjelent friss fotók és videók tanúsága szerint legalább három direkt találat érte az Aszkold nevű, 802-es oldalszámú Karakurt-osztályú kis rakétahordozó korvettet, ami a támadás idején a kercsi kikötőben horgonyzott. Az alábbi videón három hatalmas robbanás figyelhető meg, mindhármat a hajóba csapódó rakéták okozták:


Az ukrán légierő vasárnap délelőtt Twitteren egy rövid posztban sejtetni engedte, hogy a támadást francia SCALP cirkálórakétákkal hajtották végre, amiket a légierő Szu-24-es gépeiről indítottak:


Az ukrán védelmi minisztérium hétfő este hivatalosan is megerősítette, hogy a kercsi hajógyár ellen cirkálórakétákat vetettek be, és a támadás következtében az Aszkold orosz hadihajó gyakorlatilag megsemmisült. Az alább is látható fotón két találat helye is látható, és az is bizonyos, hogy gyakorlatilag javíthatatlan károk keletkeztek a hajó felépítményében, a toronyban, a radargömbben, a navigációs berendezésekben, a fegyvertárban:


A támadás következményeiről műholdképek is megjelentek, ezeken jól láthatók a kikötőben horgonyzó hajó sérülései:

 


A sikeres támadás több szempontból is fontos katonai sikert jelent Ukrajnának:

  • Az Aszkold rakétahordozó olyan fejlett, lopakodó technológiát is alkalmazó kis hadihajó, ami nyolc Kalibr vagy Oniksz cirkálórakéta indítására képes – az oroszok ilyen rakétákkal támadnak folyamatosan ukrán civil célpontokat tavaly február óta. Bár az Aszkold még nem állt szolgálatba, a hírek szerint a kercsi hajógyárban az utolsó simításokat végezték rajta, és a tervek szerint még az idén bevetésre kész hajóként vett volna részt az orosz Fekete-tengeri Flotta Ukrajna elleni támadásaiban. Kiiktatása mindenképp komoly csapás az amúgy is megtépázott orosz flottának.
  • Bár pontos jelentések még nem érkeztek, a kercsi hajógyár létesítményeiben keletkezett károk mértékétől függően tovább korlátozódhat a térségben az orosz haditengerészeti kapacitás, az orosz flotta kénytelen lehet még távolabb húzódni az ukrán frontvonalaktól.
  • A támadás azt is jól jelzi, hogy Ukrajna gyakorlatilag bármilyen orosz célpontot képes elérni az egész Krím-félszigeten. A kercsi hajógyár több mint 250 kilométerre van a frontvonalaktól és csupán pár kilométerre a Krími hídtól, amit az egyik legfontosabb célpontnak tartanak az orosz logisztikai képességek támadásában. Az orosz flotta gyakorlatilag nem lehet biztonságban sehol a térségben, és a krími orosz bázisok, hadianyag-lerakatok is az ukrán rakéták hatótávolságán belül vannak.
  • Kijelenthető, hogy az orosz haditengerészet elvesztette a háborút a Fekete-tengeren, az orosz Fekete-tengeri Flotta nem képes ellenőrzése alatt tartani a térséget, a tavaly február óta elszenvedett veszteségeik tetemesek:



 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kercs#krím#krím-félsziget#fekete-tengeri flotta#aszkold#hadihajó#orosz hadihajó#ma

Címlapról ajánljuk