Külföld

Moszkva külföldi ügynöknek minősítette Oroszország egyik leghíresebb regényíróját

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 7:29

Borisz Akunyin ellenezte Oroszország ukrajnai háborúját és bírálta Vlagyimir Putyint is, ezért külföldi ügynöknek bélyegezték.

 

Oroszország külföldi ügynöknek minősítette Borisz Akunyint, az ország egyik legnépszerűbb regényíróját – írja a BBC.

Borisz Akunyin orosz-grúz származású író, aki leginkább bűnügyi és kalandregényeiről ismert, emellett irodalomtudós, esszéista és műfordító is. Korábban Anatolij Brusznyikin, Anna Boriszova és Akunyin-Cshartisvili néven is írt, jelenleg Londonban él.

Az orosz-ukrán háború előtt Akunyin detektívregényei bestsellerek voltak Oroszországban, amíg a hatóságok be nem tiltották azokat. Akunyint az orosz igazságügyi minisztérium azért vette fel a „terroristák és szélsőségesek” nyilvántartásába, mert ellenezte Oroszország ukrajnai invázióját, vagy ahogy ők hívják, „különleges katonai műveletét”.

A minisztérium hozzátette, Akunyin hamis információkat terjesztett, amelyek célja Oroszország és hadseregének lejáratása volt, valamint azzal is megvádolta, hogy segített pénzt gyűjteni az ukrán haderő támogatására. Mint ismert, tavaly az ukrajnai háború elleni tiltakozások megfékezésére Oroszországban új bűncselekményt találtak ki, mégpedig „az orosz fegyveres erők lejáratását”. A törvény egyébként bárkit célba vehet, akiről úgy ítélik meg, hogy lejáratja a hadsereget.

A 67 éves férfi közismert arról, hogy régóta bírálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ukrajna inváziójának napján azt írta: „Oroszországot egy mentálisan zavart diktátor irányítja, és ami a legrosszabb, hogy egy ország engedelmesen követi paranoiáját”.

Nyitókép: Leonardo Cendamo / Getty Images

 

#Külföld#oroszország#külföldi ügynök#regényíró#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk