Külföld

Börtönlázadások Ecuadorban: kiszabadult az összes túsz

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 6:39

Csillapodik a káosz Ecuadorban, szombat estére kiszabadult az összes, rabok által túszul ejtett börtönőr és büntetésvégrehajtási dolgozó.

Ecuadorban szombat estére kiszabadult az összes, a latin-amerikai ország börtöneiben a rabok által túszul ejtett börtönőr és börtönalkalmazott – jelentette be az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI).

Daniel Noboa ecuadori elnök az X nevű közösségi oldalon üdvözölte a hírt, és köszönetet mondott a rendőrségnek és a fegyveres erőknek. A kormány egyúttal bejelentette: a hadsereg folytatja műveleteit az országban, hozzátéve, hogy a héten már több mint ezer embert vettek őrizetbe. A csaknem 180 börtönalkalmazottat és börtönőrt a hét elején ejtették túszul az országszerte kirobbant börtönlázadások során – írja az MTI.

Mint arról a beszámoltunk, a világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. A dél-amerikai országban teljes volt a zűrzavar és tombolt az erőszak, miután a Choneros nevű bűnszervezet vezetője eltűnt a börtönből. Erre válaszul az ecuadori elnök 60 napos szükségállapotot hirdetett, a bandák pedig ezt hadüzenetnek tekintették.

Kedden egy bűnbanda élő adás közben tört be az állami tévé épületébe Ecuadorban. A fegyveresek rátámadtak a stábtagokra, a stúdióban lövöldözés tört ki, egy operatőrt lábon is lőttek. Az adást jó ideig nem szakították meg, így az egész ország láthatta, mi történik. A rendőrök végül elfogták a fegyvereseket, az esettel az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Ivan Alvarado / Reuters

 

#Külföld#ecuador#káosz#túszejtés#börtönlázadás#kiszabadult#börtönőr

Címlapról ajánljuk