Külföld

Eluralkodott a káosz Ecuadorban: fegyveresek törtek be élő adás közben egy televízióra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 10. 5:31

Miután Adolfo Macías, rettegett drogfőnök megszökött a börtönből, a városokat elöntötte az erőszak, fegyveresek lőnek mindenre és mindenkire aki mozog.

Csuklyás fegyveresek rontottak be kedden az ecuadori TC televízió stúdióiba adás közben, lövöldözést és sikolyokat is lehetett hallani, néhány dolgozót túszul ejtettek, írja az MTI.

Az élő adásban látni lehetett, amint a stáb tagjai a TC quayaquili stúdióinak padlóján kuporogtak, miközben fegyveresek a kamera előtt gesztikuláltak. Azt is lehetett hallani, amint valaki felkiáltott: „a rendőrséget ne!”.


 


Az országos rendőrség a közösségi médiában közölte, hogy a különleges egységeit a helyszínre vezényelték. Később Roberto Izurieta Cánova, az elnök hivatal vezetője közölte, a televízió túszul ejtett munkatársait a rendvédelmi erők kiszabadították. Az országos rendőrparancsnok pedig bejelentette, hogy a televízió épületébe behatoló valamennyi fegyverest elfogták.


 


Daniel Noboa, Ecuador elnöke hatvannapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőn. Noboa, az ország egyik leggazdagabb embere, novemberben lépett hivatalba, és a kábítószer-kereskedelem, valamint az utcai és a börtönökben dúló erőszak visszaszorítását ígérte.

Noboa felhatalmazta a katonaságot, hogy járőrözzön, egyebek mellett a börtönökben, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

Az intézkedés válasz volt a Choneros bűnszövetkezet vezetőjének, Adolfo Macíasnak a börtönből történt szökésére, ahol harmincnégy éves büntetését töltötte, valamint más, börtönökben történt incidensekre, amelyek során a fogva tartottak őröket ejtettek túszul.


A közösségi médiát elözönlő videófelvételek tanúsága szerint Adolfo Macías szökése után eluralkodott a káosz Ecuadorban. Pisztolyokkal, puskákkal felfegyverzett bandatagok csaptak össze a nagyvárosokban a rendvédelmi erőkkel, a fegyveresek főként rendőröket támadnak és ölnek meg, de gyakorlatilag lőnek mindenre és mindenkire, aki mozog. 


A drogkartellek emberei kórházakra, börtönökre, rendőrörsökre támadtak, volt ahol robbantást is végrehajtottak, bandatagokat szabadítottak ki, túszokat ejtettek.

#Külföld#dél-amerika#ecuador#káosz#drogkartell#Adolfo Macías

Címlapról ajánljuk