Külföld

Az Orbán-kormány visszavonhatja az Ukrajnának szánt EU-segély vétóját

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 9:14

Így sem hárul el a magyar kormány által támasztott akadályok veszélye, a brüsszeli diplomaták szerint.

Magyarország kész lehet feloldani az Ukrajnának szánt EU-segély vétóját, de Orbénáknak vannak feltételeik, írja az Euractiv.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor tavaly decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt EU-s segélyt és az Unió hétéves költségvetésének felülvizsgálatára is nemet mondott, amivel gyakorlatilag az Ukrajnának szánt EU-s pénzek útjába állt. A hétéves uniós költségvetés felülvizsgálata ugyanis arról szólt volna, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusra szánt büdzsét az unió toldja meg 66 milliárd euróval és ebből 17 milliárd menjen Ukrajna közvetlen támogatására, valamint 33 milliárd euró hitel nyújtásával segítsék az Oroszországgal hadban álló, uniós tagságra pályázó országot.

A decemberi ülésen egyedül Orbán vétózott, a többi 26 államfő egyetértett volna a tervvel. Orbán emellett megvétózta az Ukrajnának szánt azonnali 50 milliárd eurós segélyt is. 

Az uniós tagállamok január 10-én abban állapodtak meg, hogy egy részleges tárgyalási mandátum keretében megkezdik az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt segélycsomagról, de a magyar kormány által támasztott akadályok veszélye nem hárult el, írja most az Euractiv.

A portál gyakorlatilag megerősíti, amiről korábban a Politico is írt, hogy Brüsszel nyomására a magyar kormány kész a kompromisszumra és visszaléphet a vétótól, amennyiben az Ukrajnának szánt támogatást minden évben újratárgyalják. Ez azonban azt jelentené, hogy Orbán minden évben vétót emelhet a támogatások ügyében, vagy engedményeket csikarhat ki Brüsszeltől annak fejében, hogy ne tegyen így, jegyezte meg a Politico.

Az általános brüsszeli vélekedés szerint a magyar javaslat nem más, mint Orbán Viktor apró olajág-ajánlata, az EU-s diplomaták szerint a magyar kormány továbbra is ott fogja gátolni a folyamatot, ahol csak tudja, írja az Euractiv.

Orbán javaslatát számos tagállam ellenzi, mert szerintük ezzel Ukrajna elesne a hosszú távú tervezhetőség lehetőségétől. Az Euractiv szerint a magyar kormány kedden megismételte a javaslatát az Ukrajnának szánt segély felosztásáról. 

A portál megjegyzi: míg az EU költségvetését érintő kérdésekben csak mind a 27 tagállam beleegyezésével lehet dönteni, a segély létrehozásához a minősített többség is elegendő. Így Belgium, mint az EU Tanácsának elnöke, mindenről tárgyalhat, épp csak a fő számokról nem, mondta el a lapnak egy diplomata.

Nyitókép: Orbán Viktor Brüsszelben 2023. december 14-én Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#vétó#orbán-kormány#eu

Címlapról ajánljuk