Külföld

Orbán meghátrálhat az Ukrajnának szánt EU-segély ügyében

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 8:00

A magyar kormány kész lehet a kompromisszumra.

Orbán Viktor visszakozhat az Ukrajnának szánt uniós segély ügyében, legalábbis a magyar kormány kompromisszumos megoldást lebegtet, írja friss hírlevelében a Politico.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor tavaly decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt EU-s segélyt. Az Európai Unió hétéves költségvetésének felülvizsgálatára is nemet mondott a magyar miniszterelnök. Orbán mindezzel gyakorlatilag az Ukrajnának szánt EU-s pénzek útjába állt. A hétéves uniós költségvetés felülvizsgálata ugyanis arról szólt volna, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusra szánt büdzsét az unió toldja meg 66 milliárd euróval és ebből 17 milliárd menjen Ukrajna közvetlen támogatására, valamint 33 milliárd euró hitel nyújtásával segítsék az Oroszországgal hadban álló, uniós tagságra pályázó országot. 

A decemberi ülésen egyedül Orbán vétózott, a többi 26 államfő egyetértett volna a tervvel. Orbán emellett megvétózta az Ukrajnának szánt azonnali 50 milliárd eurós segélyt is. 

A Politico friss hírlevelében azt írja, hogy Brüsszel nyomására a magyar kormány kész a kompromisszumra és visszaléphet a vétótól, amennyiben az Ukrajnának szánt támogatást minden évben újratárgyalják.

A lap szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Orbán minden évben vétót emelhet a támogatások ügyében, vagy engedményeket csikarhat ki Brüsszeltől annak fejében, hogy ne tegyen így.

A Politico hírlevelében emlékeztet rá: Olaf Scholz január 8-án Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel az EU-s tagállamokat  A német kancellár kijelentette, hogy az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek és legkésőbb február 1-ig, a következő EU-s csúcstalálkozóig pontos áttekintést kell adni arról, hogy az európai partnerek az idén milyen támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor Javier Milei argentin elnök beiktatásán Buenos Airesben Fotó: Fernando Gens/picture alliance via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#olaf scholz#orbán viktor#vétó

Címlapról ajánljuk