Külföld

Az USA csalódott Orbán Ukrajna-politikája miatt és sürgeti a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 20:27

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője Ukrajna-politikája miatt bírálta Orbán Viktort, és azt reméli, hogy Magyarország ígéreteihez híven nem utolsóként fogja ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását.

Az Egyesült Államok „csalódott” Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajna-politikája miatt, és arra vár, hogy a magyar kormány tartsa be ígéretét, és ne utolsóként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

Azt hiszem, csalódottak vagyunk, hogy Orbán miniszterelnök úgy döntött, egyedül marad az Európai Unióban, és megkérdőjelezi az ukránok támogatásáért folytatott harcot

– mondta Jim O'Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Reuters hírügynökség emlékeztet: az Orbán-kormány többször megígérte, hogy fogja nem utolsóként ratifikálni az északi ország csatlakozását a katonai szövetséghez. A NATO-tagállamok közül továbbra is csak Magyarország és Törökország váratja a svédeket.

Meglátjuk, hogy betartja-e ezt az ígéretet, ahogy egyre közelebb kerülünk, hogy Svédország csatlakozzon a szövetséghez, ami, remélem, hamarosan megtörténik. Szeretnénk, ha Magyarország konstruktív partner lenne

– tette hozzá O’Brien.

Mint arról beszámoltunk, a török parlament külügyi bizottsága december végén jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, de Recep Tayyip Erdogan elnök feltételekhez kötötte azt. 

Párbeszédet vár a svédektől a magyar parlament – ezt mondta a tervezett NATO-csatlakozásukról Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter egy finn lapnak. Arról is beszélt, hogy a finnek kérelmét azért szavazták meg előbb, mert részükről több nyitottságot láttak. Orbán Viktor nemrégiben még azt mondta, pont a finnek miatt, mint mondtam nincs gusztusuk a magyar képviselőknek felvenni a svédeket a NATO-ba, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#egyesült államok#csalódottság#orbán viktor#ukrajna#orosz-ukrán háború#svédország#svéd nato-csatlakozás#washington

Címlapról ajánljuk