Külföld

A békepárti magyar kormány nem ítélte el az észak-koreai rakétaexportot

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 20:40

Az uniós országok többsége elítélte az észak-koreai rakétaszállításokat Oroszországba, nem úgy a magyar kormány.

„A lehető leghatározottabban elítéljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportáljon Oroszországnak, valamint azt, hogy Oroszország ezeket a rakétákat Ukrajna ellen 2023. december 30-án és 2024. január 2-án bevetette. Ezek a fegyverek növelik az ukrán nép szenvedését, támogatják Oroszország agresszióját” – olvasható abban az állásfoglalás, amit az Egyesült Államok külügyminisztériuma tett közzé.

A dokumentumot több ország is aláírta, például Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország és Németország is. Ugyanakkor a magyar kormány, amely folyamatosan arról beszél, hogy békére van szükség Ukrajnában, nem támogatja az állásfoglalást, ahogy Szlovákia sem – írta a Telex.

A múlt hét csütörtökön közölte a Fehér Ház, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszország számára, amelyeket az orosz haderő már bevetett Ukrajna ellen. John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő beszámolt akkor arról is, hogy az Egyesült Államok értesülései szerint december 30-án legalább egy észak-koreai rakétát lőttek ki az orosz erők, majd január 2-án többet is használtak az ukrán területek ellen éjszaka végrehajtott légitámadás során.

Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#oroszország#ukrajna#állásfoglalás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk