Külföld

A gázai palesztinok külföldre telepítésén dolgozik az izraeli kormány

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 14:41

Még a nyomorban élő Kongóval is tárgyaltak palesztinok befogadásáról.

Az izraeli kormány több országgal is tárgyal a Gáza övezetben élő palesztinok áttelepítéséről – írja a The Times of Israel. A lap értesülései szerint a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette koalíció titokban Kongóval is felvette a kapcsolatot, a közép-afrikai ország több ezer bevándorlót fogadna be Gázából, melynek lakóit humanitárius válságba sodorta Izrael és a Hamász háborúja. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy Kongó lakosságának 52,5 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Pártja, a Likud frakcióülésén múlt hétfőn Netanjahu arról beszélt, hogy dolgozik a gázaiak „önkéntes migrációjának” megkönnyítésén más országokba. „A problémánk az, hogy találjunk olyan országokat, amelyek hajlandók befogadni gázaiakat, ezen dolgozunk” – jelentette ki.

Míg a nemzetközi közösség elutasítja, a szélsőjobboldali izraeli pártok támogatják a gázaiak „önkéntes” áttelepítéséről szóló elképzelést. Az amerikai külügyminisztérium felelőtlennek nevezte az izraeli pénzügyminiszter, illetve a nemzetbiztonsági miniszter ezzel kapcsolatos kijelentéseit, noha előbbi azt közölte, hogy 

az izraeliek több mint 70 százaléka támogatja „az önkéntes migráció ösztönzését”, mivel Gázában „kétmillió ember minden reggel azzal a vággyal kel, hogy elpusztítsa Izrael államot”.

Netanjahu pártjának miniszterei és képviselői is támogatják az áttelepítést. A hírszerzési miniszter szerint „az önkéntes migráció a legjobb és legreálisabb program azután, hogy befejeződnek a harcok”. Szerinte a háború befejeztével a Hamász uralma összeomlik, a civil lakosság teljes egészében nemzetközi segélyekre szorul, nem lesz munka, és a gázai termőföldek 60 százaléka biztonsági pufferzónává válik.

Danny Danon, a Likud politikusa novemberben a Wall Street Journalben közölt cikkében szólította fel a világ országait arra, hogy fogadjanak be olyan gázai családokat, akik szeretnének áttelepülni. Az is felmerült, hogy Szaúd-Arábiát kérjék fel palesztin vendégmunkások befogadására: az Öböl-menti királyságban óriási építkezések vannak, és közel félmillió munkást foglalkoztatnak, jelenleg főként Indiából és Bangladesből.

A Gáza övezetben már csaknem három hónapja dúl a háború, amely 22 ezer halálos áldozatot követelt a palesztin területeken, 70 százalékuk nő és gyerek. A lakosság 85 százaléka elmenekült otthonából.


Nyitókép: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

#Külföld#izrael#Gáza övezet#palesztinok#migráció#kongó#afrika#kitelepítés

Címlapról ajánljuk