Külföld

21-re emelkedett a belgorodi légicsapás áldozatainak száma

rtl.hurtl.hu

2023. december 31. 8:12

Az orosz külügyminisztérium közleményben szólította fel a világ országainak kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az ukrán fegyveres erők által elkövetett „terrorcselekményt”.

Tovább nőtt az Ukrajnával határos Belgorodi orosz terület azonos nevű székhelyén végrehajtott szombati légicsapás áldozatainak száma: a támadásban tizennyolcan haltak meg, a sebesültek száma száztizenegy – írja az MTI az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése alapján.

Korábban a katasztófaelhárítási tárca még azt jelentette, hogy tizennégy ember, köztük két gyerek, meghalt és száznyolcan megsebesültek szombaton az ukrán hadsereg légicsapásaiban.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított ukrán városok ellen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

A tárca szerint az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták többségét elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség. Több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott. A Belgorod város elleni ukrán támadásról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt – közölte Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője.

Az orosz külügyminisztérium Telegram-csatornáján közzétett közleményben szólította fel a világ országainak kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az ukrán fegyveres erők által elkövetett „terrorcselekményt”. Az oroszok által elkövetett terrorbombázásokra, és ukrán civilek megkínzására és kivégzésére nem tért ki a moszkvai vezetés. 

Nyitókép: belgorodi utca a támadás után. Fotó: Emil Leegunov/Anadolu via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#belgorod#ukrajna#légicsapás

Címlapról ajánljuk