Külföld

Meghalt Gaston Glock, a nevét viselő pisztoly feltalálója

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 6:08

Meghalt Gaston Glock, a milliárdos osztrák mérnök, a világszerte használt Glock pisztoly megalkotója. 94 éves volt. 

Meghalt Gaston Glock osztrák milliárdos, mérnök, a közkedvelt Glock maroklőfegyver tervezője – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A 94 éves korában elhunyt üzletember szerdán hunyt el. A Forbes becslése szerint ő és családja vagyona eléri a 380 milliárd forintot.

Glock az 1980-as években vált ismertté, miután az osztrák hadsereg számára megalkotta a nagyrészt műanyag elemekből álló Glock 17 maroklőfegyvert. A nevét viselő cége addig főleg katonai késeket készített. 

A forradalmi fegyver hamar elterjedt az egész világon, és a rendfenntartó erők és hadseregek egyik kedvence lett, de egy Glockot találtak Szaddám Huszein bukott iraki diktátornál is, amikor elfogták.

A pisztoly emellett popkulturális ikonná vált, rapszövegekben, és rengeteg filmben tűnt fel. „Szerezz egy Gloc-ot, és felejtsd el azt a nikkelezett csajpisztolyt” – mondta Tommy Lee Jones karaktere az Életre-halálra – Szökevény 2 című filmben, de azt használták egyebek mellett a Matrix főszereplői is.

Gaston Glock a nyilvánosságtól távol élte le az életét, és csak ritkán nyilatkozott a sajtónak. 1999-ben, 70 éves korában túlélt egy merényletet. Egy bróker bérelt fel egy volt profi birkózót, hogy támadjon rá, de Glocknak sikerült kivédenie a támadást.

Nyitókép: A brit királyi tengerészgyalogság egyik őrmestere egy Glock maroklőfegyvert tesztel. Fotó: John Stillwell/PA Images via Getty Images

#Külföld#gaston glock#glock#pisztoly#fegyver#ausztria#lőfegyver#maroklőfegyver

Címlapról ajánljuk