Külföld

Fordulópontot jelentett a 2023-as év az észak-koreai diktátor szerint

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 8:51

Különösen a katonai képességek tekintetében elégedett Kim Dzsongun.

A nagy fordulópont éve volt 2023, amely fontos az ország fejlődése, a hatalom megerősítése és demonstrálása szempontjából – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén a KCNA állami hírügynökség tudósítása szerint.

A politikus, aki az egy évvel ezelőtti hasonló fórumon bejelentette Észak-Korea nukleáris arzenáljának „exponenciális növelését”, kedden az ülést megnyitva azt mondta, hogy 2023 a nagy fordulópontok és nagy változások éve, különösen a katonai képességek tekintetében.

Phenjan számára az évet az ország első kémműholdjának felbocsátása, az eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a Hvaszong-18 kísérleti felbocsátása, valamint atomhatalmi státusának alkotmányba foglalása jellemezte.

A múlt héten Kim Dzsong Un kijelentette, hogy Észak-Korea nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha provokálnák nukleáris fegyverekkel.

A nagyon feszült, Phenjan és Szöul közötti kapcsolatok novemberben tovább romlottak az észak-koreai kémműhold felbocsátását követően, és felfüggesztették a két ország által 2018-ban a katonai feszültségek csökkentéséről kötött megállapodást.

A plénum számos kérdést tárgyalt a folyó évi költségvetési terv végrehajtásának eredményeinek összegzésével, a jövő évi költségvetés tervezetével, valamint az év politikai és pártpolitikai eredményeinek összegzésével kapcsolatban. A KCNA beszámolója szerint a fórum méltatta a „politika, a védelem és a diplomácia területén bekövetkezett változásokat és előrelépéseket”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben, a Kim Dzsongunnal folytatott találkozót követően felvetette, hogy Moszkva segíthet Phenjannak műholdak építésében, de a tényleges ígéret részletei nem ismertek. Az észak-koreai diktátor 2019 óta először hagyta el országát szeptemberben. Páncélozott luxusvonattal érkezett Oroszország távol-keleti űrközpontjába. Moszkva legfontosabb célja a találkozóval az volt, hogy lőszert szerezzen az Ukrajna elleni háborújához: 


Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#nukleáris fegyver

Címlapról ajánljuk