Külföld

Jöhet az Orbán-Zelenszkij találkozó, meghívás érkezett Kijevből

rtl.hurtl.hu

2023. december 25. 15:51

A hírek szerint Orbán Viktor el is fogadta a meghívást.

Kétoldalú találkozón jöhet össze Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint – közölte hétfőn Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. A tisztviselő már a találkozó előkészítését emlegette.

Az Index az ukrán Interfaxra hivatkozva azt írta, a tárgyaláson szóba kerülhetnek gazdasági kérdések ugyanúgy, mint a nemzeti kisebbségek helyzete. Nem maradhat ki az ukrán EU-csatlakozás kérdése sem, amit a magyar kormány, legalábbis szavakban, ellenez. Zsovka most elmondta, hogy Ukrajna elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt, és az Európai Bizottságnak csak egyetlen ajánlását nem hajtottak végre.

A Korrespondent című lap úgy tudja, Orbán elfogadta a meghívást, de ezt egyelőre további ukrán lapok sem erősítették meg.

A magyar miniszterelnök a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy Argentínában váltott néhány szót Zelenszkijjel, és elfogadta a felkérést, hogy egyeztessenek. „Tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam” – mondta.

A Híradó riportja az argentínai epizódról:


Nyitókép: Fernando Gens/picture alliance via Getty Images

 

 

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor#diplomácia#ukrajna#találkozó#kijev#Európa

Címlapról ajánljuk