Külföld

Pentagon: Irán drónnal támadt egy tartályhajóra az Indiai óceánon

rtl.hurtl.hu

2023. december 24. 11:57

Most nem a Vörös-tengeren, hanem az Indiai-óceánon ért támadás egy tankert, ráadásul nem a húszik voltak az elkövetők, hanem Irán.

Egy Iránból indított drón csapott le egy vegyianyag-szállító tartályhajóra az Indiai-óceánon szombaton – közölte az amerikai hadsereg. A BBC szerint a Chem Pluto névre hallgató hajó fedélzetén keletkezett tüzet eloltották. Az indiai haditengerészet egy repülőgépet és hadihajókat küldött, hogy segítséget nyújtson.

Az Irán által támogatott húszik több hajó ellen is támadást intéztek az elmúlt hetekben a Vörös-tengeren, azzal az indokkal, a gázai konfliktus miatt Izraelhez kötődő hajókat vesznek célba. Ebben az esetben azonban az Egyesült Államok szerint nem a jemeni lázadók küldtek drónt egy hajóra, hanem Irán és nem a Vörös-tengeren, hanem az Indiai-óceánon. A támadás India partjaitól 370 kilométerre történt.

Az USA korábban azzal vádolta Teheránt, hogy részt vesz a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók elleni húszi műveletek tervezésében, amit Irán tagad. A Forradalmi Gárda azonban korábban arra figyelmeztetett, hogy a Vörös-tengeren kívül más vízi utak lezárását is kikényszeríthetik, ha „Amerika és szövetségesei továbbra is bűncselekményeket követnek el” Gázában.

A Pentagon közleménye szerint a Chem Pluto egy libériai lobogó alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő és Hollandia által üzemeltetett vegyianyag-szállító tartályhajó, ami egyébként Szaúd-Arábiából Indiába tartott, és Izraelhez is köthető.

Irán eddig nem szólalt meg az ügyben.

Nyitókép: Getty Images/Bloomberg/Chris Ratcliffe

#Külföld#irán#egyesült államok#india#indiai-óceán#chem pluto#pentagon

Címlapról ajánljuk