Külföld

A Hamász csak akkor hajlandó több túszt elengedni, ha Izrael végleg befejezi a háborút

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 6:55

Még nagyjából 120 izraeli lehet a terrorszervezet fogságában. 

A Hamász már csak akkor hajlandó több túszt elengedni, ha Izrael végleg befejezi a Gázai övezetben indított háborút – írta a BBC a terrorszervezet közlésére hivatkozva.

Az október 7-i terrorakció során több mint kétszáz elhurcolt túsz közül még 120 lehet a terroristák fogságában.

A térségben egyelőre folytatódtak a harcok, Izrael bombázza a Gázai övezet északi és déli részét, a Hamász pedig rakétákkal lőtte Tel-Avivot. Az utóbbi hónapban ugyan több segély érkezett a palesztinokhoz, azonban az ENSZ szerint a lakosságot így is éhínség fenyegeti, ha folytatódik az Izrael és a Hamász közötti háború.

Az elmúlt napokban úgy tűnt, a felek közel állnak a tűzszünethez, de a tárgyalások azóta elakadtak. A Hamász közleménye szerint ugyanis a „palesztin nemzeti döntés” alapján csak akkor tárgyalnak foglyokról, ha az agresszió teljesen megszűnik. 

A BBC szerint a Hamász nyilatkozata nagyon nehéz helyzetbe hozza az izraeli kormányt, amely egyértelműen katonai úton próbálja kikényszeríteni a foglyok elengedését. Többnyire ráadásul a mentési akciók is sikertelenek voltak, eddig mindössze egy túszt szabadítottak ki. 

További problémát okoz, hogy a Hamász ugyan megpróbálja elérni, hogy Izrael állítsa le a műveleteket, de az nem biztos, hogy a terrorszervezet is felhagy az akciókkal. Tel-Aviv addig nem akarja abbahagyni a harcot, amíg úgy nem érzi, hogy megsemmisítette a Hamászt, márpedig ez még nem következett be.

A legfrissebb adatok szerint már több mint 20 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben. A Hamasz október 7-i terrorakciója során 1200 embert öltek meg.

Az izraeli katonák nemrég akkora alagutakat fedeztek fel, amelyekbe autóval is be lehet hajtani:


Nyitókép: Fatima Sbair/MTI/AP

#Külföld#izraeli-palesztin háború#Hamász#túszok#tárgyalás

Címlapról ajánljuk