Külföld

Negyven túsz elengedését ajánlotta fel a Hamász

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 15:04

A szervezet egyhetes tűszünetet is kínált, Izrael pedig állítólag ahhoz ragaszkodott, hogy engedjék el a túszok között maradt összes nőt és beteg férfit. 

Negyven túsz szabadon engedésére és egyhetes tűzszünetre tett javaslatot a Hamász – vette észre a palesztin szervezethez közel álló Axios hírét a hvg.hu

A fegyverszünet meghosszabbítható lenne, ha megállapodás születik további túszok szabadon bocsátásáról. A javaslatot pedig közvetítői feladatokat ellátó Katar és Izrael az amerikai kormányzat közreműködésével már meg is vitatta. Azt egyelőre nem tudni, hogy Izraelnek megfelelnek-e a feltételek. 

Az előző tűzszünet idején 105 elrabolt túsz került szabadlábra, cserébe Izrael összesen hét napig szüneteltette a gázai offenzívát, és elengedett több száz palesztin foglyot. Izrael állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy a túszok között maradt összes nőt és beteg férfit szabadon engedjék

A Reuters közben arról írt, hogy a Hamász vezetője Egyiptomba utazott tárgyalni. Az amúgy Katarban élő Ismail Haniyeh általában akkor szokott beavatkozni a diplomáciai folyamatokba, ha közel áll a megállapodás, így arra lehet számítani, hogy napokon belül létrejöhet az egyezség. 

Nyitókép: Fatima Sbair/MTI/AP

#Külföld#izraeli-palesztin háború#túsz#tűzszünet#tárgyalás#katar

Címlapról ajánljuk