Külföld

Erdogan itt van, jövőre már Törökországtól fogunk földgázt venni, Mészáros Lőrinc is új üzlettársra talált

rtl.hurtl.hu

2023. december 18. 14:17

Alig érkezett meg a török elnök, máris több megállapodást is aláírt a magyar és a török külügyi tárca – így az MVM és Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd Építő Zrt. is új üzlettársra talált.

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten az MTI szerint.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn érkezett Budapestre. Erdogan a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett, de a török sajtó szerint kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd Orbán Viktorral gazdasági kérdésekről, valamint Svédország NATO-csatlakozásáról. Emellett Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta a török elnököt.

Szijjártó Péter hétfő délután arról beszélt, hogy Budapest és Ankara ma ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Illetve arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kormányfő és Erdogan a nap folyamán aláírja a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerségről.

A magyar külügyminiszter Erdogan érkezésekor annak örvendezett, hogy „jó nagy gép volt, hogy ilyen sok barátom felfért rá”.


A tárcavezető a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a felek öt megállapodást írtak alá. Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd.

A miniszter szerint Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik. Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúrafejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is. (A hidrogénről mint új energiaforrásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Szijjártó Péter azt is elmondta, szorosabbra vonják az együttműködést a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén is azzal, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat, a V-Híd Építő Zrt. – ami Mészáros Lőrinc cége – valamint a Gülermak is szövetségre lép.

Ezáltal létrejön egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy a nagy, Európát és Ázsiát is összekötő fejlesztésekben, beruházásokban magyar, illetve török részvétel is megvalósuljon, ezzel a magyar vasútépítési ipar is újabb dimenziót lép

– magyarázta Szijjártó.

Kitért arra is, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltárának igazgatósága, a Médiaszolgáltatás- Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT török állami médiaszolgáltató, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#szijjártó péter#mészáros lőrinc#Recep Tayyip Erdogan#látogatás#orbán viktor#novák katalin#földgáz

Címlapról ajánljuk