Külföld

Vlagyimir Putyin: Orbán Viktor nem oroszpárti politikus

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 11:12

Szerinte csak a saját országa érdekeit képviseli a magyar kormányfő.

Akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben, ezek pedig változatlanok – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat mindent megadott Ukrajnának, az orosz hadsereg pedig csak az ukrán ellentámadás kezdete óta 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg.

Azt mondta, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mert szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, és számuk az év végig eléri a félmilliót.

A hvg.hu tudósítása szerint a TASZSZ azt kérdezte az orosz vezetőtől, hogy Oroszország normalizálni fogja-e a viszonyát Európával miután a Nyugat elkezdett belefáradni Ukrajna támogatásába és majd ha a megfelelő politikusok jutnak ott hatalomra. Erre Putyin azt felelte, hogy a Nyugat mindig megpróbálta őket (mármint az oroszokat) a háttérbe szorítani és végső soron nem is az ukránok hibája ez a polgárháború, hanem a Nyugaté, és normalizálásról is csak akkor lehet majd beszélni, ha az USA hajlandó lesz a kompromisszumra a szankciók helyett.

Kérdésre felelve Putyin azt is elmondta, hogy nem tartja Orbán Viktort oroszpárti politikusnak, hanem egy olyan embernek, aki az EU többi vezetőjétől eltérően a saját országa érdekeit képviseli.

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem orosz-, hanem nemzetbarát politikus, a többi kollégájuk az Európai Unióban az amerikai nagy testvértől függ – fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy az uniós országok jelentős mértékben elvesztették szuverenitásukat, és csaknem az összes európai politikus „a hős de Gaulle-ként lép fel, de gyakorlatilag a kollaboráns Pétainként viselkedik”.

Robert Ficóról és Orbán Viktorról azt mondta, ők nem oroszbarát politikusok, ők nemzetbarátok, a saját nemzetük érdekeit védelmezik. „De ilyen politikus nincs több, egyszerűen nincs, nem is tudom, hogy ez mivel áll összefüggésben, ez a nagy testvértől – az Egyesült Államoktól – való nagy függéssel áll kapcsolatban” – mondta.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben, de Izrael egyelőre nem támogatja ezt. Mint mondta, az orosz egészségügyi objektumot az Egyesült Arab Emírségek tábori kórháza közelében létesítenék a Gázai övezetben, a rafahi átkelő közelében, a stadionnál.

Nyitókép: Szergej Karpuhin/MTI/EPA/Szputnyik pool

#Külföld#vlagyimir putyin#sajtótájékoztató#évértékelés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk