Külföld

Orbán Viktort felszólították a kárpátaljai magyarok, hogy támogassa Ukrajna uniós integrációját

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 7:17

A magyar kormánynak kiemelten fontos volt eddig a kárpátaljai magyarok ügye.

Nyílt levélben fordult a Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, amelyben azt írták, hogy támogatják a december 14-15-i Ukrajna EU-tagságáról szóló tárgyalások elkezdéséről szóló döntést.

Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat jelentősen tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi

– olvasható a nyílt levélben, amelyben arra is kitérnek, hogy felszólítják az uniós tagállamok vezetőit, hogy ők is támogassák Ukrajna ügyét. 

„A demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására tett lépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy gondoljuk, Ukrajna megérdemli az ebbe az irányba tett erőfeszítéseit” – írják.

A teljes levél itt olvasható el:


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Külföld#ukrajna#orbán viktor#eu#belépés#integráció#kárpátaljai magyarok

Címlapról ajánljuk